Apple станаха обект на поредно съдебно дело, което този път не е провокирано от бизнес операциите на територията на Европа. Компанията официално е обвинена пред Oкръжния съд в Калифорния, че разпространява пиратско съдържание в iTunes. Делото е заведено срещу Apple и Adasam - английска компания за дистрибуция на парчета, която оперира с имената Blue Orchid, Six Weeks Smile и Atlantic Motion в базата данни на iTunes. Двете страни са отговорни за разпространението на поне 80 пиратски музикални композиции се твърди в делото.

 

Репутацията на Adasam Limited може сериозно да бъде засегната от делото, което твърди, че "продават парчета на виртуално всеки известен изпълнителен в периода между 1920-1960г." без да имат съответния лиценз. Самият иск определя Apple като компания, която е наясно с действията на своя партньор и е активен участник в цялата схема за дистрибуция на музика, която е обект на авторски права. Пряката вина на компанията е, че допуска пиратските парчета да бъдат налични в iTunes за милиони потребители.

 

 

С тези действия не само се нарушават законите за авторски права, но също така се редуцира потенциалната печалба на компаниите, които легално са лицензирали музиката. Така например песента "Stormy Weather" на Lena Horne може да се купи директно от самия изпълнител за $1.29. Каталога с парчета на Adasam, обаче я предлага за $0.99. Пиратското съдържание обхваща и редица музикални колекции с избрани хитове, които също се предлагат от Apple и Adasam в iTunes без наличието на легитимни права за дистрибуцията им в онлайн портала.

 

Ищците желаят да получат финансово обезщетение от двете компании за нанесените финансови щети, както и спиране на въпросното съдържание от разпространение в iTunes. Сред обвинителите са SA Music, The Harold Arlen Trust, the Ray Henderson Music Co. и Four Jays Music Company, които предлагат хиляди песни в iTunes. Всъщност това не е първият случай, в който Apple са обект на подобни обвинения, тъй като през септември 2019г. отново станаха обект на друго подобно дело за нарушение на интелектуалната собственост на музикални изпълнители.

 

Още от Digital: Нов алгоритъм генерира всяка една възможна мелодия, за да не нарушава авторски права