Дизайнът на клавиатурата в лаптопите MacBook се превърна в основата на конфликт между компанията и потребителите, който провокира старта на съдебно дело. Причината за този иск е, че Apple отказват да признаят публично за наличието на проблема и респективно не полагат необходимите усилия, за да се се справят с него. В случая става въпрос за т.нар. "Butterfly" бутони, като този механизъм бе ключова функционалност на 12" MacBook (2015). Въвеждането на този дизайн е метод за намаляване на размерите на лаптопите, информира SlashGear.

 

Преносимите компютри обикновено използват специални механизми с панти от едната страна на бутоните. Решението на Apple е по-различно и включва още един подобен компонент. Според данните това допринася за създаването на по-стабилни клавиши, които могат по-бързо и удобно да се връщат на началната си позиция, след като са натиснати. Доста потребители изразиха негативно мнение от този дизайн, но Apple продължи да залага на него в MacBook (2016) и следващите версии на MacBook Pro.

 

 

Собственици на устройствата започнаха да се оплакват, че заради този дизайн някои бутони на клавиатурата им просто отказват да работят. Apple няма как да сменят само един бутон, а трябва да отворят лаптопите и да подменят цялата клавиатура. Това удължава времето за ремонт и увеличава разходите. Дори гаранцията да покрива проблема се оказва, че потребителите чакат седмица и повече. В интернет стартира петиция Apple да сменят този дизайн и в нея се подписаха над  20 хил. души.

 

Oще от Digital: Аpple няма да променя дизайна на новите лаптопи MacBook през 2018г.