Тази седмица, една от най-коментираните теми в технологичният свят е премиерата на новите бизнес смартфони Samsung Galaxy Note20 и Galaxy Note20 Ultraтаблетите Samsung Galaxy Tab S7 и S7+, смарт часовника Samsung Galaxy Watch3, слушалките Samsung Galaxy Buds Live и имиджовият смартфон със сгъваем дисплей Samsung Galaxy Z Fold 2.

 

Последният се явява наследник на добре познатият ни Samsung Galaxy Fold (F900), който южнокорейската компания представи в началото на 2019 година. Макар и много интересен, този модел не успя да набере голяма популярност, както в световен мащаб, така и в България. Причините за това бяха много, като потребителите не можаха да преглътнат някои проблеми, при положение, че цената на смартфона беше цели 3500 лева.

 

Цена

Новият Samsung Galaxy Z Fold 2 не е по-евтин, дори напротив, премиерната му цена е около 4000 лева, но при него Samsung премахнали почти всички недостатъци на предишното поколение и са ъпгрейднали устройството до такава степен, че то вече да има всички предпоставки да се радва на по-голяма популярност от предшественика си.

Тук ще ви покажем всички иновации и подобрения, които новия модел на Samsung има спрямо предшественика си.

Първото нещо което ни прави впечатление е подобреният отварящ механизъм, който позволява на смартфона мултифункционалност. Например можете да използвате едната част на корпуса за стойка, докато на дисплея на другата гледате видео. Можете да направите и обратното, завъртайки телефона да поставите камерата някъде и да си направите чудесно селфи. Същото приложение можете да имате и при провеждането на видео разговори, където камерата трябва да стои статично поставена пред вас.

В отворено положение, когато пред очите си имаме големият дисплей,през средата му не минава дразнеща вдлъбнатина, а самият дисплей не се наранява лесно. Samsung са използвали супер тънък стъклен слой, който има свойството да се самовъзстановява при драскане с нокът. Ще припомним, че един от проблемите, които откриха собствениците на първото поколение Galaxy Fold, беше именно лесното нараняване на горния слой на дисплея.

Самият дисплей при Samsung Galaxy Z Fold 2 също е подобрен. Той е Dynamic AMOLED 2X и е със значително по-голям диагонал - 2х 7.6", спрямо досегашните 7.3". Дисплеят вече със 120Hz честота на опресняване.

Разликата в размерите на предния дисплей пък е направо фрапираща. Преди той беше със само 4.6" диагонал и имаше огромна рамка, а сега е с цели 6.23" диагонал и рамката около него е значително намалена. Увеличена е респективно и резолюцията  - 2260х616 пиксела, спрямо 1680х720 пиксела. Съотношението на страните е много по-удобно за работа - 25:9 спрямо 21:9 при Galaxy Fold.

Съвсем очаквано, имаме и значително подобрен хардуер, в основата на който стои централен процесор 8-идрен 7nm+ процесор Qualcomm SM8250 Snapdragon 865+. Партнират му GPU Adreno 650 и 12GB RAM.

При Samsung Galaxy Fold, камерите бяха 3 с 12+12+16MP. При Galaxy Z Fold 2  промяната чисто статистически е минимална и дори в някои отношения отстъпва на параметрите на камерите на предшественика. Това обаче е субективно и чак след като тестваме обстойно камерата на новия модел, можем да ви кажем, дали той отстъпва на Galaxy Fold.

Иначе за статистиката. При Z Fold 2, едната камера е 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76", 1.8µm, а при Galaxy Fold - 12 MP, f/1.5-2.4, 27mm (wide), 1/2.55", 1.4µm. Телефото сензорът е еднаквъв - с 2х оптично приближаване. А третия, ултраширокоъгълен сензор е с еднакви параметри (f/2.2, 12mm, 1/3.1", 1.0µm), но с по-малко мегапиксели. За сметка на това обаче, ако при Galaxy Fold имахме две предни селфи камери с 10МР и 8МР, то тук вече и двете камери са с по 10MP.

Капацитетът на батерията е пораснал от 4380mAh на 4500mAh, а Fast charging зарядното от 15W е станало 25W.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем за смартфона Xiaomi Mi Note 11 Pro – Цена, дизайн и технически характеристики (Видео)

 

Музика: Bensound.com