В това видео ревю Digital.bg ще ви покаже един много интересен и функционален рутер с достъпна цена и много интересни функции в комбинация с безплатни бонуси. Това в ръцете ми D-LINK DIR-1960/AC1900 MESH.

  

Дизайнът на рутера определено е много ефектен – футуристичен и запомнящ се. Ако сте геймър и ще го използвате основно за онлайн игри, то със сигурност няма да го скриете някъде, а дори ще го поставите на показ - D-Link ни печелят с още тук с визия, но със сигурност има и технически неща, които ще ни спечелят още повече. Първото е разположението и възможността за регулиране на общо четирите антени по периферията. DIR-1960 е най-бюджетният представител на показаната неотдавна от D-Link серия Exo Smart Mesh. Най-общо казано “Mesh” технологията увеличава диапазона на безжичната връзка, посредством Wi-Fi Range Extender-и. Супер решение за къща, средно голям офис или дори хотел.

Рутерът има 2-ядрен процесор ARM с 880MHz тактова честота, а RAM паметта му е 256MB. D-Link DIR-1960 е съвместим с гласовите асистенти Google Assistant и Amazon Alexa, което ви позволява да го контролирате с гласови команди. Преди да го направите обаче, трябва да го активирате и свържете. Ето стъпките как да направите това.  Влезнете през смартфона си в Google Play за Android или в App Store за iPhone и да изтеглите безплатното приложение D-Link Wi-Fi. Отворете приложението и натиснете върху плюса, за да добавите ново устройство. Дайте ОК за сканиране и насочете камерата към QR кода, който имате в споменатата по-рано инсталационна карта.

Включете захранването на рутера и натиснете "Next". Вземете Ethernet кабела и свържете двата му края към модема и към рутера. Натиснете отново "Next", за да продължите. Свързването ще отнеме около минута. След като LED диода в горната част на рутера светне, връзката е осъществена. Сега изберете от дисплея на телефона 2.4GHz или 5GHz мрежа искате да използвате. Рутерът е готов за работа. Но тук ще ви посъветваме да повишите сигурността му, като добавите към SSID името на мрежата колкото се може по-надеждна парола. Имайте предвид, че при инсталиране устройството ще иска да въведете две различни пароли, като едната ще ви служи, за да го администрирате. Тук ще отбележим нещо много полезно - когато има такива, рутерът получава автоматично ъпдейти на фърмуера си.

Когато всичко е свързано, DIR-1960 може да ви даде обстойна информация за качеството на връзката ви, защото има вграден speedtest  за скоростта на интернет връзката ви. А тя е доста качествена, защото DIR-1960 ви позволява да играете онлайн игри или да гледате или стриймвате видео без лаг. Скоростите които постига рутера безжично са да 600Mbps за 2.4 GHz или  1300Mbps за 5GHz.

 

Интересно е, че можете да сетнете двубандовият рутер с две отделни мрежи – една за гости и една за лична употреба, от която например да играете. Всички свързани устройства ще работят еднакво качествено защото има собствен бърз Wi-Fi поток. По периферията на рутера има бърз USB 3.0 порт, който пък ви позволява да го използвате като домашен мултимедиен сървър DLNA или пък да го използвате за споделяне на външен HARD чрез SAMBA.

Бонус който D-Link DIR-1960 ви предоставя безплатно е абонамент за McAfee Secure Home Platform която защитава мрежата ви от зловреден софтуер. Заедно с рутера получавате и McAfee LiveSafe безплатно за 2 години. Този софтуерни  позволява да инсталирате антивирусната програма на неограничен брой смартфони, таблети или лаптопи. Освен това можете да се възползвате от функция за родителски контрол, която ограничава достъпа до неподходящо съдържание в определени интернет сайтове.

 

И за финал сме оставили най-приятната изненада при D-LINK DIR-1960/AC1900 MESH. Преди години рутер с такива функции и параметри би струвал над 500лв, но днес технологиите се развиха в полза на потребителите и DIR-1960 струва в България около 250лв.