Руски хакери са използвали зловреден софтуер на мобилни устройства с Android, за да откраднат пари от сметките на клиентите на местните банки. Експертите по сигурността предупреждават, че киберпрестъпниците вече са насочили вниманието си към европейските банки и могат да ги хакнат преди да бъдат идентифицирани и заловени. Според данните кампанията им досега е генерирала около $892 хил., което е доста малка сума за стандартите на хакерите, коментира Reuters.

 

 

Въпреки това те разполагат с много по-сложни програми със зловреден софтуер, с които да разкрият информация за клиенти на банки във Франция и други европейски страни. Представителите на хакерската групировка примамват потребителите да инсталират вируса, чрез фалшиви мобилни приложения за онлайн блокиране. Докладът на експертите показват, че те използват още порнографско съдържание и сайтове за електронна търговия, за да достигнат до повече хора.

 

Руските власти вече са заловили 16 човека, които стоят зад тази заплаха. Оказва се, че хакерите са инфектирали над 1 млн. смартфона на граждани в Русия и заразяват средно по 3500 устройства всеки ден. Жертвите са клиенти на Sberbank, Alfa Bank и онлайн компанията за плащания Qiwi. Хакерите използват уязвимост в техните системи за извършване на преводи със SMS съобщения. Групировката и зловредния софтуер са кръстени Cron и са планирали да компрометират няколко големи френски банки като BNP Paribas, Societe Generalе и Credit Agricole.

 

Вижте как пирати и хакери си помагат, за да крадaт милиони долари