Руските власти и водещите доставчици в големите градове на страната обмислят да проведат уникален проект, като прекъснат връзката към интернет в цялата страна. Всичко това е част от предварително планиран експеримент, за който потвърди местната новинарска агенция RosBiznesKonsalting (RBK). Oсновната цел е да се събере необходимата информация и да се предостави обратна връзка към предложения за законодателни промени на руският парламент от края на миналата година, предаде ZDNet.

 

Първата част от законопроекта предвижда ситуация, в която доставчиците трябва да гарантират независимостта на руското уеб пространство (Runet). Toва се прави с цел всички системи да бъдат в изправност, в случай на агресия на чужда държава, която налага Русия да спре своя достъп до интернет. Teлекомуникационните компании ще е необходимо да инсталират специални технически средства, с които да пренасочат целия трафик към точки за обмен, които са одобрени предварително от самите власти.

 

 

По този начин ще се гарантира, че всички заявки на потребителите се обработват от рутери и сървъри разположени в Русия. Все още не е обявена конкретната дата, на която Русия ще се откъсне за едно денонощие от световния интернет. Със сигурност това ще се случи преди 1 април, когато е последният ден за внасяне на изменения в закона, който е познат като Digital Economy National Program. Едва ли ще се наложи да чакаме твърде дълго преди да разберем дали този проект ще е успешен.

 

Още от Digital: Как ЕС могат да наложат цензура на Интернет