От години при производството на автомобили, в по-голямата част от поточните линии хората са заменени от роботи. Не само при рутинни неща, като сортиране на части или завинтване на гайки. Роботите сглобяват цели купета и дори ги боядисват.

 

 

Инвестиционно проучване от автомобилната индустрия сочи, че боядисващите роботи не допускат грешки, работят без почивка и изразходват по-малко боя от хората, постигайки по-добри резултати. По този начин инвестицията в закупуването на такъв специален робот се възвръща за отрицателно време.

В последно време обаче технологиите се развиха до такава степен, че роботите могат не само да боядисват, но и да рисуват. Като картините им не са като детски цапаници, а са същински произведения на изкуството.

Във видеото което сме приложили над тази статия, можете да видите демонстрация, как малък и не много скъп робот може да рисува идеална геометрична фигура с преливане на цветове и създаване на създаване на 3D ефект.

 

 

Човешкият мозък е развил до такава степен машината, че тя може дори да рисува портрети и то много прецизни портрети. За целта роботизираната ръка е свързана с камера, която подобно на лицевото разпознаване в смартфоните ни, сканира лицето което е пред нея.

Звучи простичко, но не е. От тук идва сложната част, в която специално написан софтуер пресъздава заснетото в портрет.

Следващата стъпка е внедряване на самообучаващият се AI интелект, който ще започне сам да твори изкуство. Така след години, едва ли ще е изненада, ако наравно с имената на художници като Микеланджело и Пикасо, застане името на робот художник.

Знаете ли кои са най-талантливите и запомнени от човечеството художници. Тук в допълнение ще ви дадем една класация, която със сигурност ще ви бъде интересна. Класацията е направена на база допитване към световно известни историци и изкуствоведи.

 

Още от Digital.bg: Ще останат ли хората без работа заради роботите? (Видео)

 

 

Топ 10 на най-добрите художници на всички времена

 

10. Петер Паул Рубенс

9. Донато ди Николо ди Бето Барди  - Донатело

8. Ян ван Ейк

7. Огюст Роден

6. Винсент ван Гог

5. Клод Моне

4. Леонардо да Винчи

3. Пабло Пикасо

2. Рембранд Харменсон ван Рейн

1. Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони

 

Музика: Bensound.com