Moдерните технологии промениха не само ежедневието ни, но също така предизвикаха революция в редица индустрии и промишлени отрасли. Една от сферите, която се възползва по най-добър начин от тези процеси е роботиката. В последните няколко години станахме свидетели на разнообразни концепции на умни машини, които могат да извършват впечатляващи действия. Навлизането на по-добри и интелигентни роботи закономерно започна да притеснява доста хора свързани с бъдещето и запазването на работните им места. 

 

Последният доклад на д-р. Ян Пеарсон, който е футуролог във Futurizon поддържа същото мнение, но разкрива и ще по-тревожни сценарии за човечеството, предаде Mirror.co.uk. Изчисленията му показват, че в следващите десетилетия ни очаква бум в разпространението на роботи в световен мащаб. В крайна сметка още преди 2050г. той очаква броя на умните машини да надхвърли 9.4 млрд.. Ако прогнозите на  Ян Пеарсон се потвърдят това означава, че само след 30 годините роботите ще са много повече от хората, които населяват Земята. 

 

 

Новото проучване също така показва, че до десет години роботите не само ще си комуникират с хората, но и ще станат емоционално интелигентни. За постигането на тази цел ще допринесат и иновациите в сферата на изкуствения интелект. В момента в световен мащаб има около 57 милиона робота твърди, д.р Ян Пеарсон. Неговите прогнози със сигурност ще стреснат доста потребители и имат потенциала да засилят притесненията им от навлизането на повече подобни машини. Времето ще покаже дали той ще се окаже прав.

 

Още от Digital: Пет домашни робота, които ще ви впечатляват с възможностите си