Покрай пандемията с COVID-19, актуална тема в България е ресторантьорството. От една страна, защото това е отрасъл, който значително страда от ограниченията при мерките за сигурност, а от друга страна са клиентите, които значително са намаляли, защото самите те се страхуват от заразата.

Едно от най-големите им притеснения на голяма част от клиентите е сервитьорите да не им предадат зараза с вируса, защото се докосват до приборите им за хранене, а и до самата храна.

 

 

Когато разплащането на сметката става кеш, а не с карта, сервитьорите често докосват и пари. А парите както знаем, са един от най-големите преносители на микроби.  

Тук на помощ идват технологиите. Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите как в ресторант за бързо хранене в Китай са намерили решение на проблема, което по-хигиенично, работи без почивка и закъснение, не може да обърка поръчката ви, а и се е превърнало в атракция.

 

 

Става дума за роботи, които носят поръчките директно до масата на клиентите, като се движат по специална писта, свързваща кухнята с масите. В целия процес участва само един човек, който получава поръчките посредством таблети вградени в масите на клиентите.

След това всеки робот получава конкретната поръчка и я доставя на клиента, като храната е изолирана посредством специален отварящ се параван. Така тя идва до клиента топла и по нея не могат да полепнат никакви микроби по пътя ѝ от кухнята до масата.

Последствие във всеки робот има монтиран самодезинфекциращ се механизъм, който също така неутрализира миризмите от храната, която е пренесъл. Така те няма да се усетят в следващата доставена поръчка.

Това не е първият робот сервитьор, но за разликата от големите си хуманоудни събратя, този модел е много по евтин и би струвал много по-малко от месечната заплата на един истински сервитьор.

 

 

Дали роботите сервитьори ще станат масови в близко бъдеще, предстои да разберем скоро. Видяното във видеото обаче е поредното нагледно доказателство, че в много професии роботите ще изместят хората, защото ги превъзхождат с много по-висок коефициент на полезно действие.

 

Още от Digital.bg: Как да разпознаваме фалшивите видео разговори

 

Музика: Bensound.com