За някои хора готвенето е изключително голямо удоволствие. За други то е нещо, което просто трябва да правят от време на време, за да не останат гладни. Трети пък изобщо не познават думата „готвя“ - дали защото не могат да готвят или пък просто нямат никакво време за това.

Съвсем скоро обаче технологиите ще навлезнат до такава степен в живота ни, че реално няма да има нужда да готвим, а те ще правят всичко вместо нас. Като нямаме предвид мултикукър, програма на печката или някоя друга мултифункционална смарт джаджа, която се нуждае от човешка помощ. Този кухненски помощник ще бъдат роботи, които ще готвят вместо нас.

 

 

Отдавна човечеството говори за хуманоиди, които ще изземат голяма част от функциите на хората, но роботът който Digital.bg ви показва във видеото над тази статия не е хуманоид или поне не във вида, в който си го представяте – робот с готварска престилка, който обикаля с нож и тиган из кухнята.

Концепцията на бъдещите роботи готвачи е много по проста и далеч по-съвършена. Те ще са под формата две роботизирани ръце с голям периметър на действие. Ще стоят зад прозрачна витрина, заедно с печки, хладилник, мивка и шкафове с посуда. Единственото което трябва да направи човека е да избере, какво точно иска за вечеря.

 

 

И тук идва най-интересната и практична част. Неговата вечеря може да бъде сготвена не от домашният му робот, а дефакто от известни готвачи като Арно Донкел, Гордън Рамзи, Мишел Троагро, Сейджи Ямамото и други. Единственото условие е те да са били снимани докато готвят със специална камера, която маркира всяко едно от движенията на ръцете им. Последствие роботизираните ръце копират всичко и го обединяват с предварително зададени пропорции.

Ако нямате нужните продукти за приготвянето на желаното от вас ястие, роботът автоматично ще ви съобщи това, защото в хладилника има камери, които разпознават всеки един продукт по форма, цвят и най вече по QR или баркод на опаковката. Напълно възможно е продукти като брашно, дол, захар, мляко и други да бъдат поставени в отделни резервоари, които да са свързани директно с ръцете на робота.

 

 

След като сготви ястието, роботът ще може сам да почиства работния си плот и да подрежда използваните прибори и аксесоари.

Бъдещето е по-близко отколкото очаквате. В първата част на видеото, което ви показваме е използвана умело направена демонстрационна анимация, но всъщност вече няколко компании работят по реализирането на подобен проект за робот готвач.

 

 

Именно него ви показваме във втората част на споменатото видео над статията. Това е роботът който Samsung показаха по време на изложението CES 2020 в Лас Вегас. Той носи името Bot Chef и изглежда досущ като първообраз на робота който ви показахме по-рано.

Той изпълнява почти същите функции, с изключение на екстрата да готви вместо известни готвачи, но и това със сигурност ще бъде надградено с времето. Роботът има сензори, които предпазват от нараняване човека около него. Например докато в ръцете на Bot Chef е ножа, с който реже сирене.

 

 

Роботът изпълнява гласови задачи, може да посоли яденето, да го разбърка и дори да сложи капсули кафе в машината.

 

Още от Digital.bg: 5 интересни устройства на Lenovo, които са подходящи за коледен подарък