Google от години се опитват да въведат концепцията за мобилно индексиране на информацията в интернет. Това е една от най-амбициозните цели на компанията през последните пет години. Внушителните им усилия в тази насока са причината приблизително 70% от уеб сайтовете да са оптимизирани за дисплеите на смартфони и мобилни устройства. Със сигурност това е добра цифра, която също така означава, че 30% от страниците в интернет имат интерфейси разработени предимно за десктоп потребителите, съобщава АndroidPоlice.

 

Все пак компанията продължава активно да работи със своята мрежа от партньори по цял свят, за да гарантира, че цялото съдържание в търсачката е разработено да изглежда добре на смартфони. Поддържането на една версия на даден сайт спестява разходи на собствениците, но може да създаде проблеми при разглеждането на съдържанието. Отварянето на десктоп страница на смартфоните може да затрудни сърфирането, да смесва данните от няколко публикации или да направи някои секции от интерфейса неактивни и др.

 

Следващата стъпка в този проект на Google ще улесни още повече потребителите. От компанията официално обявиха, че преминават към система за мобилно индексиране от септември 2020г. Тази промяна ще обхване всички уеб сайтове в интернет и ще накара още повече хора да оптимизират своите страници за мобилната търсачка на Google. В противен случай съдържанието им няма да се толерира от Google, което ще има сериозен негативен характер върху трафика, ако излизат на по-задни позиции при търсения в Google Search.

 

Още от Digital: DuckDuckGo срещу Google – кой е по-добрия начин за търсене в Интернет