Apple представи 4 нови модел смартфони - iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max. И четирите са много интересни и заслужават вниманието ви, привидно са доста близки, но със сигурност ако искате да притежавате истински флагман, ще трябва да се спрете на двата модела от с "Pro" в наименованието.

 

 

Именно те са направени да конкурират модели като Samsung Galaxy S20 Ultra и Samsung Galaxy Note 20 Ultra, актуалният лайфстайл флагман Huawei P40 Pro и бизнес модела Huawei Mate 40 Pro, премиерата на който е заявена за 22 Октомври.  

Както вече знаем iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max наследяват миналогодишните iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max, като значително ги надграждат. Тук промяната не представлява просто обикновен фейслифт, а е изцяло нов модел с коренно различна визия и много нови технически характеристики. Все пак основната дизайнерска линия, наложена от Apple при iPhone се е запазила. 

Корпусът на телефоните е по-грубоват, но доста ефектен. Говорим за iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max като за едно цяло, защото с изключение на размера им, те визуално са напълно еднакви. Ако ви е любопитно да научите детайли, в нашата статия Каква е разликата между iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max, можете да откриете подробна съпоставка. 

 

 

По данни от презентационният клип на Apple, корпусът на смартфоните е направен от стомана, а стъклото над дисплея е по-здраво от всяко друго стъкло, което сме виждали при смартфон.  Какво точно е стъклото и са какво ниво на защита е, от компанията не съобщават. Колко е здраво е въпрос на съвсем кратко време да разберем, тъй като един от популярните технологични YouTube влогъри винаги тества здравината на стъклата с различни по твърдост инструменти за нараняване.

Изборът за стъкло за гърба вместо метал ни допада визуално, но ако сте от хората, които често изпускат смартфона си, със сигурност бихте предпочели значително по-здравият метален гръб, който имаха някои от по-старите поколения на iPhone. Да те се драскаха лесно, но пък оставаха здрави, за разлика от стъклените, които например при iPhone 11 се чупеха съвсем лесно, въпреки думите на Apple, че са от закалено стъкло.

 

 

Спрямо предишното поколение, iPhone 12 Pro и Max са с уголемени дисплеи. Съответно от  от 5.8" на 6.1" и от 6.5" на 6.7". Въпреки това размерите на корпусите на смартфоните не са станали прекалено големи. Средно с по 2 милиметра по-високи, но с едва десети от милиметъра по-широки. Това озназачва, че рамката около дисплеите се е смалила. Това решение на Apple определено е добро, защото потребителите получават по-голяма зрителна площ, без това да оказва негативно влияние на размерите на корпуса им.

По време на презентацията си, Apple не пропуснаха да покажат и как смартфоните им са покрити с голямо количество пясък, без това да им навреди. И тази година iPhone има IP68 протекция, но се твърди, че издържа на потапяне във вода с дълбочина до 6 метра, в сравнение с 4 метра при миналогодишните модели, които също са с IP68. 

 

 

Несъмнено една от големите новости и съответно разлики между двата модела и предшествениците им е наличието на 5G модул в 5nm чип Apple A14 Bionic. Тази екстра ще оценят някои по-специализирани потребители, но със сигурност масовият потребител, трудно би направил разлика в работата на устройствата в 4G и 5G режим. Самият процесор на теория е много по-бърз и това със сигурност ще се отрази на възприемането при игра на игри.

За него много важен фактор е и дисплеят на смартфоните. Те са Super Retina XDR OLED, с HDR10 и до 1200 нита яркост. Освен със споменатият вече променен размер, дисплеите са и с увеличена, но с малко резолюция.

 

 

При камерите на iPhone 12 Pro и 12 Pro Max има същинска революция, но на тях ще отделим отделно ревю, защото за тях определено има какво интересно да се разказва и показва. 

 

 

Още от Digital.bg: Ето каква е цена на новите смартфони iPhone 12, Pro, Мax и mini и кога можем да си ги купим в България при А1, Виваком и Теленор

 

Музика: Bensound.com