Вижте още видео ревюто на Blackview BV5500 - Красив удароустойчив смартфон с ниска цена

 

В началото на годината, в подробно видео Digital.bg проследи еволюцията на флагман смартфоните Samsung - от Galaxy S през 2010г до Galaxy S21 през 2021г. Като последният модел беше оставен в режим изчакване на датата 14 Януари. И ето, че денят на голямата премиера дойде и Samsung представи новата линия на своите нови флагман смартфони в семейството Galaxy.

 

 

В тази статия ще ви запознаем с първите два от тях, който могат да се групират в едно, защото са по-близки помежду си, в сравнение със Samsung Galaxy S21 Ultra на който сме отделили отделно ревю. Уважаеми дами и господа, представяме ви Samsung Galaxy S21 и по-големият му вариант Galaxy S21 Plus.

Още тук ще отбележим нещо интересно, което все още не ни е 100% ясно, а именно – как точно се изписва името на по-големият модел. Дали е “Plus” или „+“. В презентацията на Samsung беше варианта със символ, но пък в официалният YouTube канал на компанията е изписано с дума.

 

Цветовте на моделите са меки и приятни за окото. При стандартният S21 те са Phantom Gray, Phantom White, Phantom Violet и Phantom Pink, а при по-големият вариант - Phantom Black, Phantom Silver, Phantom Violet, Phantom Pink, Phantom Gold, Phantom Red.

 

 

По думите на Samsung, материалът от който са направени гърбовете на смартфоните им, не събира следи от пръстови отпечатъци.

Дизайнът на двата модела, който можете да видите във видеото над тази статия е абсолютно еднакъв. Преобладаващи са заоблените линии. Ефектно дизайнерско решение, което се забелязва още от пръв поглед е металната периферна рамка, която преминава в модула с камери върху гърба на смартфоните.

 

 

За щастие Samsung са се поучили от грешките си и при S21 този модул не стърчи чак толкова много извън равнината на гърба. Това обаче не значи, че основната част на корпуса на смартфона е станала прекалено дебела. Любопитното е, че при S21 Plus профилът е една идея по-тънък - 7.8мм, спрямо 7.9мм при S21. Разликата в теглото между двата модела не е много голяма - 200гр, спрямо 169гр.

По традиция за Samsung, дисплеите са с идеално качество. Нормално, става дума за Dynamic AMOLED 2X, като размерите са 6.2" и 6.7". Резолюцията е една и съща - 2400x1080 пиксела. Дисплеите са Infinity-O, тоест в централната им горна част е вградена селфи камера.

 

 

И двата дисплея са с адаптивна честота на опресняване в диапазона 48-120Hz, HDR10+ и имат забележителна яркост от 1300 нита. Протекцията на дисплеите е Corning Gorilla Glass Victus, а защитата на самите корпуси - IP68, която позволява потапяне във вода с дълбочина до 150см за до 30 минути.

 

 

Споменатата преди малко селфи камера е 10MP и има апертура f/2.2. Всички камера на S21 и S21+ са абсолютно еднакви. Върху гърба на смартфоните има по 3 сензора. Основният от тях е 12 MP с апертура f/1.8, която му позволява да снима добре при намалена околна светлина.

 

 

Вторият сензор е телефото с 1.1х оптично приближаване и 64MP. Третият сензор е широкоъгълен 12MP и покрива 120 градуса ъфъл на снимане. Максималното качество на видео запис е 8K с 24fps, като може да се снима и кадансово в HD с 960 кадъра в секунда.

В хардуерно отношение двата смартфона също са напълно еднакви, дори по отношение на RAM паметта и сториджа. Там вариантите са 8/128GB и 8/256GB UFS 3.1. Слот за допълнителна карта памет не е наличен. Samsung отново пускат флагмана си с два вида процесори, като за САЩ, Китай и Южна Корея, S21 и S21+ се предлагат с Qualcomm SM8350 Snapdragon 888.

 

 

За останалия свят, в това число и в България, смартфоните се задвижват от 5nm Exynos 2100. Той е 8-ядрен, като ядрата му са разделени в 3 групи - 1 Cortex-X1 с 2.9GHz тактова честота, 3 Cortex-A78 с 2.8GHz и 4 Cortex-A55 с 2.2GHz. Партниращият графичен процесор е Mali-G78 MP14.

Освен по големината на дисплеите си, Galaxy S1 и S21 Plus се отличават и по заряда на Li-Po батериите си. Той е съответно 4000mAh и 4800mAh. И двата модела поддържат 25W бързо жично и 15W безжично зареждане.

 

 

По предварителни глобални данни, pre-order заявките стартират от деня на премиерата, а първите доставки са насроени за 29 Януари. Бонусите при предварителна поръчка са тракерите Samsung Galaxy SmartTag и кредит за допълнителни аксесоари. Но това глобална информация, в България е възможно условията да са различни.

У нас разликата в цените между двата модела е около 400 лева, като S21 ще струва от 1749 лева.