Когато тестваме флагман смартфони, за тях винаги има какво интересно да се покаже и разкаже. По-интересно е обаче, когато при нас за тест дойде премиерен смартфон, който е представител на достъпният ценови клас и за него има също толкова интересни неща за споделяне и показване. Точно такъв е Motorola Moto G50 5G, който държа в ръка. След близо седмица тестове на които го подложихме, спокойно можем да кажем, че този смартфон си заслужава всеки лев. Определено останахме приятно изненадани, както смартфон с толкова достъпна цена, може да ни предложи толкова много.

Ще започнем с това, че смартфонът идва в тази, наложила се като стандартна за последните модели на Motorola опаковка. Ако обърнем кутията с гръб, още тук впечатление ще ни прави надписът "5G high-speed connectivity". Да, този смартфон определено е в крак с технологичните тенденции и може да се похвали, че има на разположение актуален 5G модем за много по-добра интернет връзка.

 

 

Но да отворим капака и да погледнем какво има в кутията. Определено ни прави добро впечатление факта, че смартфона идва заедно с прозрачен силиконов кейс. Малък жест на внимание от страна на Motorola, но определено практичен. Така още са с разопаковането, смартфонът ви е защитен, а не трябва тепърва да търсите от къде да купувате кейс. А и обикновено практиката показва, че кейсовете идват около месец след старта на продажбите на даден модел, време в което можете да го повредите, ако не е защитен. Така, че браво на Motorola, тук те имат от нас положителна оценка. В кутията освен телефонаи кейса, има още книжки с инструкции, игла за SIM, 15W бързо зарядно и USB Type-C кабел за зареждане и пренос на данни.

В повечето случаи бюджетните смартфони не блестят с някакъв невероятно красив дизайн, но за щастие всяко правило има и своите изключения. Moto G50 определено е сред тези изключения, защото въпреки достъпната си цената, може да се похвали с изключително красив дизайн. Всъщност когато взехме за първи път смартфона в ръце, ако предварително не знаехме в кой клас е позициониран, спокойно можем да приемем, че G50 е събфлагман. Още повече, че това все пак е и 5G смартфон.

 

 

Гърбът и периферната част са направени от поликарбон, но обработката му много наподобява стъкло. Цветовите разновидности са две - Steel Gray и Aqua Green, като и при двете цветът е ефектно преливащ. Изработката, качеството на материалите и сглобката са на ниво. Телефонът е удобен за държане в ръка, а габаритите му позволяват лесно да се побере във всеки джоб. За да бъдем по-конкретни. Размерите на корпуса са 164.9мм на 74.9мм, като дебелината на профила е само 9мм. Теглото на пък е точно 192гр.

Разглеждайки периферията на Moto G50, можем да кажем, че тя е повече от достатъчно функционална. По продължението ѝ има решетка на високоговорител, звукът от който е сравнително силен и чист. Саунд тест, който направихме специално за вас с него, можете да чуете във видео ревюто, което посетихме на модела. Микрофонът пък се намира горе и това е качеството на звука, с който ще ви чува събеседника ви по време на разговор. Разглеждайки звуковата мултифункционалност на периферията, не можем да не отбележим наличието на една екстра, която повечето нови модели смартфони нямат и определено ни липсва.

 

 

Това е 3.5мм аудио жак, който ни позволява да свържем жично слушалки, дори когато смартфона се зарежда. Нещо, което за съжаление не могат да ни предложат редица смартфони за по няколко хиляди лева. В ляво се намира слота за SIM карти, който е от хибриден тип?. В дясно пък има цели 4 бутона или по-точно два отделни и един двоен, в който е курсора за звука. От отделните бутони, логично единият е за активиране, а другият е програмируем?

Ако обърнем смартфона с гръб, впечатление ще ви направи стилното стилизирано лого на Motorola в кръг централно горе. Това всъщност е Fingerprint сензора за отключване с пръстов отпечатък. Теста ни показва, че той работи отлично - бързо и безпроблемно. 10 последователни опита за отключване - нито един неуспешен. Ако ръцете ви са мръсни или с ръкавици, можете да използвате и алтернативата за отключване чрез лицево разпознаване посредством предната селфи камера. То също работи отлично. Смартфонът има на разположение NFC което не само ви позволява да споделяте бързо файлове и контакти, но дори и да извършвате безконтактни разплащания.

 

 

Очаквайте втората част на видео ревюто, което посветихме на Motorola Moto G50 5G. По традиция, тя ще бъде по-технически насочена и в нея е ви запознаем с всички технически характеристики на смартфон, както и с резултатите от обстойните тестове, на които го подложихме.