Един от най-интересните автомобили които Digital.bg оценява в категория „Дигитални технологии” по време на конкурса “Златен Волан 2017” бе Opel Crossland X. Той идва като наследник на добре познатата ни Meriva, но немците вече го класифицират не толкова като миниван, подходящ за тези за които Zafira е прекалено голяма, а като SUV. Реално обаче в класа на компактните кросоувъри Opel вече имат своята Mokka.

 

Съпоставка между Opel Mokka и Opel Meriva

 

Сега някои от вас се питат – не се ли дублират по този начин моделите? Иии отговорът е – категорично не. На първо място Mokka има едно голямо преимущество извън пътя и това е 4WD задвижването. Така, че той е една идея по-подготвен за там. И все пак Crossland X е повече от лек автомобил, защото на първо място има доста по-голям пътен просвет от такъв, а на второ, разполага с Grip Control. Това е специална електронна система която работи подобно на LSD блокажите на диференциалите. Grip Control подобрява сцеплението при различни настилки с 5 базови режима.

 

Citroen C3 Aircross е изграден на една база с Opel Crossland X

 

Тук ще изтъкнем нещо интересно - сглобеният в Испания Crossland X е първият нагледен резултат от партньорството между „Opel“ и „Group PSA". Компактният SUV е изграден на платформата PF1 която е интегрирана още в компактни кросоувъри като Peugeot 2008, Citroen C4 Cactus и C3 Aircross. Като общото между всички тях е именно липсата на 4x4, за сметка на предното задвижване със споменатата преди малко система която ще ви помогне да не закъсате в кал, сняг и лед.

 

Crossland X има агресивна но и елегантна визия

 

Сега вече можем да кажем няколко думи за дизайна на Crossland X който определено заслужава вниманието ни. Типично в off road стил, калниците, праговете и броните завършват с пластмасови елементи които не само правят визията една идея по-агресивна, а и предпазват купето от наранявания при излизане извън пътя. А също така в градската джунгла, често ни пазят от разсеяни шофьори които при успоредно паркирали коли на паркинга, отварят вратите си, без да мислят за съседните им. 

 

Размери

Размерите на Crossland X са значително по-големи от тези на Peugeot 2008 и Citroen C3 Aircross. Дължина 4212мм от които 2605мм колесна база, Ширина 1765мм и 1605мм височина. Багажникът също е с доста сериозен обем от 410 литра, които при спускане на задните седалки могат да се увеличат до 1255 литра.

  

 

Визуално таванът е разделен от купето посредством тази ефектна никелирана лайсна която преминава в стопа. Самият таван както в случая, може да бъде в различен цвят от останалото купе, а в средата му да стои огромно панорамно стъкло.

 

 

Фаровете са LED и освен, че при скорост на 40км/ч завиват заедно с Crossland X, имат асистент за автоматично превключване от дълги на къси светлини при поява на насрещно движещ се автомобил.

 

 

На пръв поглед Opel Crossland X изглежда компактен, но когато влезнем в него разбираме, че немците са се погрижили за удобство и простор. Във видеото по-долу ще видите шофьорската седалка, която е настроена за двуметров мъж с тегло 120км.

 

Воланът може да се регулира според височината на шофьора

 

Като забележете, седалката не е дръпната на максимум, а зад нея има место за още един човек. При шофиране, позицията на водача е по-висока – типично за един SUV.

 

 

В купето на Crossland X, Opel са помислили за смартфона ви. Докато шофирате можете да го сложите в едната от двете подставки за чаши тук, за да не се налага да бъркате зад скоростния лост.

 

 

Там можете да поставите смартфона си при по-дълги пътувания, когато искате да го свържете към един от двата USB порта за зареждане и жичен контакт с мултимедията горе. Също така, ако телефонът ви поддържа функция за безжично зареждане, още със самото му поставяне в тази ниша, той ще започне да зарежда батерията си. За теста си използваме 5.5" смартфон Revo Zoom - оказва се, че в нишата има достатъчно място за него.

 

 

На вградения в централната конзола дисплей можете да се възползвате от различни удобства, като едно от важните е задната камера със 180-градусова панорама. Освен това благодарение на парктрониците получавате и 360-градусов виртуален модел на автомобила, чрез който можете да прецените на какво разстояние е той от предмети в съседство.

 

 

Opel Crossland X има Head-UP дисплей на таблото зад волана. Така без да се разсейвате и да губите визуален контакт с пътя, върху тази проектираща пластина виждате моментна скорост, пътни знаци с ограничения и опасности.

 

 

За превантивната сигурност пък се грижи функция за интелигентно спиране, която при поява на пешеходец или друг автомобил пред вашата кола, автоматично натиска спирачката.

 

Двигател и Скоростна кутия

Opel Crossland X се предлага с общо 5 възможни двигателя. 3 от тях са бензинови, 3-цилиндрови с обем от 1.2 литра, като мощността им е 81к.с. / 110к.с. / 130 к.с. Първият е атмосферен, а останалите Turbo.  Има също така два дизелов двигателя с 99к.с. и 120к.с. Като и двата са с 4-цилиндова база с работен обем 1.6 литра.

 

 

Двата най-мощни варианта от дизеловите и от бензиновите вървят в комплект с 6-степенна ръчна скоростна кутия, а при останалите, тя е с 5 степени. За бензиновият двигател със 110к.с., Opel пък предлагат като опция и 6-степенна автоматична скоростна кутия.

 

Вижте още: Видео ревюто на Revo Power - Смартфон с 6000mAh Батерия