Още от Digital.bg: 5 начина да изтрием личните си данните от Интернет

 

По време на технологичното изложение CES 2021, Lenovo представиха редица нови устройства, като в поредица от статии и ревюта, Digital.bg ви запознава обстойно с най-интересните от тях. Тук ще ви покажем ThinkPad X1 Carbon Gen 9 и X1 Yoga Gen 6.

Както споменаха представители на Lenovo още в началото на презентацията си, ThinkPad X1 Carbon и X1 Yoga са претърпяли доста сериозен редизайн. Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите от близо, как изглежда всеки от моделите. Корпусите им са направени от алуминий и от карбон. Като при X1 Carbon корпусът може да е с оригиналната визия на преплетените въглеродни нишки или да е в изцяло черен цвят.

Моделът е от премиум бизнес клас, който има има за цел да бъде максимално компактен, лек и същевременно здрав. Теглото на този представител на премиум сегмента е едва 1.13кг.

Както подсказва и наименованието му - Yoga e гъвкав хибрид, който лесно може да се превърне от лаптоп в таблет или в презентационна дъска. Това става с помощта на ясно открояващите се сребристи панти, които захващат дисплея към основното тяло. Клавиатурата в него е с големи и ергобимични бутони, като от двете ѝ страни стои стерео озвучение с Dolby Atmos

Лаптопите обаче имат общо 4 говорителя, като останалите 2 са в долните предни части. Озвучението разполага и с иновативната Dolby Audio функционалност. Тя е исключително подходяща и полезна при провеждането на конферентни видео разговори, каквито в изминалата година почти всеки от нас практикува ежедневно. Не сте чували за тази технология, защото това са първите в света компютри, които я притежават.

Тъчпадът е под клавиатурата, като типично на ThinkPad серията на бранда, над него има 3 помощни механични бутона, които си партнират с фирменият червен тракпойнт. И друг път сме казвали в ревщтата си, че той е много удобно решение за графични задачи и рисуване. До голяма степен тракпойнта иззема функциите на стандартна външна мишка и надгражда функционалността на стандартният тъчпад. Същият има и при ThinkPad X1 Carbon.

Въпреки компактните размери на X1 Yoga, перната му свързаност е изключително богата и функционална. Тук са налични цели 2 USB Type-C Thunderbolt порта, като единият служи и за зареждане на лаптопа. До тях са пълноразмерни USB 3.1 порт и цифров аудио/видео изход HDMI.

Ключов елемент на X1 Carbon and X1 Yoga е възможността да бъдат конфигурирани със слот за SIM карта, която поддържа 5G мрежа. Изцяло в крак със съвременните тенденции за премиум кйласа на преносимите компютри, при които потребителите трябва да имат иделна, бърза и постоянна интернет връзка, където и да се намират. Ако решат да разчитат на интернет от рутер, потребителите избрали двата модела, също ще имат бърза връзка, защото компютрите са с поддръжка на Wi-Fi 6.

Лаптопите са снабдени със специални IR камери, които разпознават за отрицателно време човека пред себе си и се отключват. Тоест няма да има нужда да въвеждате постоянно пароли, когато не сте пред лаптопа си, защото той автоматично ще се заключи, ако пред него стои друг човек с различно от вашето лице. Освен чрез камерата, новите X1 модели могат да се отключват и посредством пръстов отпечатък, като Fingerprint сензорът е вграден в бутона за активиране.

Дисплеят и при двата модела са с 14“ диагонал и са почти напълно лишени от рамка. Така се постига не само премиум излъчване, но и усещане за пространственост. Дисплеите са със съотношение на страните 16:10. Резолюцията е FHD+ или UHD+, като панелите са IPS, имат HDR400, DCI P3 100% и 500 нита яркост. Налична е TUV сертификация за защита на очите от вредното синьо лъчение.

И двата лаптопа са базирани на новите 11 генерация Intel Evo vPro процесори. Оперативната RAM памет е до 32GB LPDDR4x, а сториджа 1TB PCIe SSD. Видео картата е интегрирана Intel Iris Xe.

Сериозна промяна има и по отношение на охлаждането, което разполага с двойни вентилационни отвори и задно разположен вентилатор. Така дори след силно хардуерно натоварване, корпусът на лаптопите не би следвало да повиши температурата си значително.

Lenovo са помислили и за батерията, която ще захранва всичко изброено до тук. Тя е с 57WHr заряд и гарантира до 15 часа автономност. В комплект с лаптопите идва и 65W бързо зарядно.