Още от Digital.bg: Какво представлява и как работи технологията AIPT на компютрите Asus (Видео)

 

Моделът се явява наследник на миналогодините Latitude 9410 и Latitude 9510. Единствената разлика между които беше диагоналът на дисплея - съответно 14" и 15". Тук логиката е същата - Dell Latitude 9420 е с 14“ размер, а Latitude 9520 с 15.

Те са част от новата моделна гама на сериите Latitude 9000, 7000 и 5000, които Dell представи преди броени дни. Както вероятно и сами сте се досетили, „деветките“ са премиум серия.

Ако Dell Latitude 9410 имаше визия почти идентична с тази на още по-старият Dell Latitude 7400, то при 9429 нещата стоят по коренно различен начин. Спрямо предишното поколение на серия 9000, определено тук има сериозен редизайн.

Не можем и да не отбележим факта, че Dell дава възможност за избор на потребителите, които дами могат да решат дали имат нужда от 2 в 1 гъвкав хибриден механизъм или не. За целта от компанията предлагат и вариант със стандартна отваряща панта.

Разликата между двата освен дизайнерски и функционална е и по отношение на дисплеи. При хибрида съвсем очаквано е дисплеят да бъде тъчскрийн, доколкото при статичният модел, дисплеят е стандартен. Разлика има и при резолюцията. При статичния вариант тя е FHD+, а при гъвкавия QHD+.

 

 

Реално като се замислим при толкова малка зрителна площ от 14", едва ли ще забалежите особена разлика в детайлността на двете резолюции, но все пак Dell са искали да предложат наистина премиум продукт, който да не е лишен от нищо. Сензорният екран дори работи в комплект с активен стилус Active Pen PN579X, а върху него има Corning Gorilla Glass 6 DX защитен слой. Дисплеят е със съотношение на страните 16:10 и покрива на 100% sRGB цветовата гама. Яркостта е огромна - цели 500 нита.

При новото си поколение, Dell залагат и на високоефективният AI изкуствен интелект, който е помощник във всичко. Той дори активира механичното SafeShutter покривало върху Web камерата, когато не я използвате. Същото се отнася и за микрофоните, когато не се използват. Сред фирмените софтуерни ъпгрейди ще отбележим Dell Optimizer, който също е базиран на AI и осигурява по-добра Wi-Fi свързаност, сигурен достъп до информация и по-бързо автоматично събуждане и заключване.

 

По отношение на хардуера също не липсват подобрения. Към момента лаптопите са предлагат с процесори Intel 11-то поколение Tiger Lake до Core i7, като през Март ще е достъпен и vPro. Видео картите са интегрирани Intel Iris X Graphics, a оперативната RAM памет е LPDDR4x-4266, с обем до 32GB. Вградената памет е NVMe SSD M.2 2230, като обемът е до 1TB.

Размерите на по-малкият Latitude 9420, който можете да видите и във видеото над тази статия са 310.59мм на 215.18мм. Дебелината на профила е от 8.23мм до 13.99мм, в зависимост от това в предната или в задната част на корпуса се измерва. Теглото на устройството е 1.32кг. В това компактно тяло, Dell са побрали достатъчно богата периферна свързаност. Това са 2 броя USB Type-C Thunderbolt 4 с поддръжка на зареждане, пълноразмерен USB 3.2 Gen 1, цифров аудио/видео изход HDMI 2.0, слот за uSIM карта, четец на uSD 4.0 карти памет и порт за заключване. Като допълнителна опция от компанията предлагат вграден в бутона за активиране четец на пръстови отпечатъци.

 

За безжичната връзка с други устройства се грижат Intel AX210 2x2 Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.2. По избор лаптопът може да сек онфигурира с модеми за WWAN свързаност - Snapdragon X20 4G LTE или X55 5G.

Dell Latitude 9420 ще има два варианта батерии за захранване. Единият е 2-клетъчен с 40Whr заряд, а другия 3-клетъчен с 60Whr. Зарядните ще са бързи и отново са два варианта - 60W и 65W

Към момента официална цена не е обявена, но тя със сигурност няма да е ниска, при положение, че говорим за висок клас хибриден компютър.