През далечната 1982г. Nissan представиха първият си бюджетен градки автомобил - Micra (K10). 10 години по-късно тя бе заменена от наследника (K11), а след още 10 от (K12) който през 2011г. получи фейслифта (K13). Общото между всичките тези автомобили бе не само името и самурайският произход, а и това, че името им отговаряше напълно на реалността. Micra бяха много тесни мънички колички, предназначени основно за дамите и за шофиране в града.

 

 

Това в никакъв случай не може да бъде казано за новата Nissan Micra K14 която вече се предлага в България и екипът на Digital.bg има възможността да тества по време на надпреварата „Златен Волан 2017”, в която бе жури в категорията „Дигитална техника” където даваме оценки за новите технологии при управление, комуникация, навигация и развлечение. Кои автомобили участват в състезанието тази година, можете да научите от нашата статия „Златен Волан 2017” – Избираме Най-добрият Автомобил за годината.

 

 

Но да се върнем на последното 5-то поколение Micra K14, което е изградено на база платформата „Nissan V” и може да се похвали, че е един доста широк автомобил, който дори може да мине и за семеен.

 

 

В него на шофьорското място спокойно може да седне двуметров човек (на снимките и видеото, тя е настроена за точно такъв). Интериорът е ефектен, а седалките удобни.

 

Вградена навигация, паркинг асистент и камера за заден ход 

 

Таблото, облицовано с изкуствена кожа със същия цвят както страничната част на седалките придава едно допълнително усещане за лукс. Екстериорът също е доста разчупен. Горе-долу постига същият ефект, както когато преди време видяхме за първи път Nissan Juke.

 

 

Габаритите на новата Micra са 3999мм дължина (от които 2525мм колесна база), 1935мм ширина и 1455мм височина. Гамата от двигатели за Micra K14 е доста богата - 1.0l бензин 71к.с., 0.9l турбо бензин с 90к.с. и 1.5l dCi дизел с 90к.с.

 

Пред Start/Stop бутона е предвидено място за смартфон който може да бъде свързан жично чрез AUX и USB или безжично чрез Bluetooth към навигацията. Смартфонът който сме използвали за тест е Revo Zoom

 

Цена

Базовата цена на Nissan Micra K14 е 22 700лв. А модела който ви показваме тук е с по-скъпият турбо бензинов двигател и високо ниво на оборудване с доста екстри. Неговата цена е 36 800лв.

 

Мултифункционален волан и ключ за безключово палене

 

Nissan Micra Super Turbo - История

Малко хора знаят, но на пръв поглед безобидното първо поколение на Nissan Micra има и спортна версия, която за времето била истинска оса, а днес е търсен и ценен екземпляр сред колекционерите на автомобили, защото е произведена в едва 10 000 бройки. Моделът се казва Nissan Micra Super Turbo и както подсказва името ѝ, двигателят EK10GFR/GAR е турбинирана версия на изцяло алуминиевият MA09ERT.

 

 

Обемът на двигателя е 930cc, а мощността 110к.с. Така ускорението от 0-100км/ч става за 7.7 сек, а времето на заводски автомобил на 1/4 миля е 15.5 сек. Казваме "заводски", защото Turbo Micra-та е много податлива на тунинг и заради лекото си тегло и LSD диференциала си става много по-пъргава.

 

Комбинираният разход на гориво на Nissan Micra K14 е 3.9л / 100км

 

Очаквайте да видите в отделни ревюта конкурентите на новия Nissan Micra K14 в класа на малките и компактни автомобили. Сред тях са Ford Fiesta, Honda Civic (10-та генерация), Hyundai i30 PD, Seat Ibiza Mk5, Suzuki Swift (6-та генерация) и VW Polo Mk6

Вижте още: Първите самоуправляващи автомобили на Renault-Nissan в Европа вече са факт