Новото поколение на Mercedes S-Class е вече факт. Седмо поколение на легендарната луксозна немска лимузина с моделна абревиатура W223 и наследява W222, който беше топ модел на бранда в продължение на цели 7 години, от премиерата си през Юни 2013 година.

 

 

W223 е изцяло нов модел с коренно различна външност, по-големи размери, шаси и е станал в пъти по-интелигентен от предшественика си. Всъщност това е най-интелигентният сериен автомобил, който може да бъде закупен към днешна дата.

Всъщност, знаете ли че именно при предходните поколения на  Mercedes S-Class, за първи път бяха интегрирани антиблокиращата система ABS, въздушната възглавница, системата за стабилизация, адаптивният крузконтрол, системата за нощно виждане и много други,  които днес са базови в почти всички автомобили и ежедневно спасяват хиляди животи по целия свят.

Това ни навява на мисълта, че всичките тези новости, които днес имаме при W223, има шанс да станат широко достъпни и при другите по-бюджетни автомобили след десетина години.

 

 

Няколко думи за дизайна на новата „Ес Класа“. Веднага на очи се набиват триъгълните стопове, стилът на които вече сме виждали при няколко модела на Mercedes. За първи път обаче при модел на немците, в W223 виждаме изскачащи дръжки за вратите. Те обаче се предлагат от Mercedes-Benz като допълнителна опция. Това е не само дизайнерско решение, но има и функционална задача да намали аеродинамичното съпротивление на автомобила. Във версията със скрити дръжки на вратите, то е само 0.22. Промяна има и във фаровете и в решетката между тях. Тя от петоъгълна, вече е седмоъгълна.

Фаровете и стоповете са диодни, като за първите има допълнителна опция Digital Light, която има по 1.3 милиона подвижни микроогледала във всеки фар. Интересното при тях е не само силата на светлината, а и факта, че могат да проектират на пътя маркировка и предупредителни знаци.

 

 

Над 50% от купето на W223 е направено от алуминиеви сплави. Интересно е отбележим, че при завиване с бавна скорост, задните гуми завиват до ъгъл от 10 градуса в противоположна посока на предните. Така се подобрява маневреността на по-дългият с 56мм в сравнение с предшественика си автомобил. При скорост над 60км/ч пък задните колела се въртят до 4.5 градуса, но в същата посока, в която и предните. Това подобрява стабилността на автомобила при маневриране с по-висока скорост.

За стабилността като допълнителна опция допринася и функцията Active Body Control. Една от интересните екстри с които разполага той е, че при опасност от страничен удар, системата автоматично повдига купето на 8 сантиметра височина, за да предпази хората вътре. При дългата база на W223 са предвидени фронтални въздушни възглавници за пасажерите на втория ред.

За разлика от екстериора, в който все пак има някакви запазени линии от предишното поколение, в интериора всичко е коренно различно. Почти всички механични елементи са заменени от дигитални.

 

 

Зад волана на колата има проекционен дисплей с добавена реалност и 3D възпроизвеждане, без нужда от 3D очила. Ефекта се постига посредством камери, които следят очите на водача и на база това правят нужните настройки на екрана. Пред водача, върху прозореца има и Head-Up дисплей с добавена реалност. Централно в кокпита има още един вертикален мултимедиен дисплей с 12.8“ диагонал. Той е част от новата Mercedes MBUX 2020 система, която включва много и различни смарт иновации. С появата си MBUX е премахнал от интериора на W223 цели 27 механични бутона, които е имало в W222. Системата има тройно разпознаване на водача на автомобила – лицево, гласово и чрез пръстов отпечатък. Системата има изкуствен интелект и се самообучава.

Тя  може да си партнира не само със смартфон, но и със смарт часвоник, като в реално време може да следи за здравните показатели на водача и на база това да дава съвети. Например когато е време за почивка. Системата работи също така със Smart Home и водачът може да контролира с помощта на автомобила, всичко което се случва във високотехнологичният му дом.

Новата „Ес Класа“ няма нужда от човешка намеса в регулирането на седалката, волна, педалите и огледалата спрямо водача. Посредством сензори, тя сама разбира какви са най-правилните индивидуални настройки.   

 

 

В купето има 4D аудио система с цели 30 говорителя и умно амбиентно осветление, състоящо се от 250 елемента. То може да предотврати сблъсък при отваряне на врата, ако зад вас идва друг автомобил. В този момент синята светлина става червена, съпътствана от звуков сигнал. В купето има общо 6 дисплея, като освен двата върхиу гърбовете на предните седалки, централно подлакътника на задния ред има таблет, който може да се вади и използва отделно, не само за настройки.

От следващата година новият модел ще се предлага с опция Drive Pilot 3, който изключва изцяло човешката намеса в управлението на автомобила по време на път. Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите и някои от специалните Intelligent Drive 2020 функции на новият Mercedes S-Class W223, които се грижат за безопасността не само на водача и пътниците в автомобила, ни и на другите участници в движението, включително на велосипедисти и пешеходци. Като всичко отново е автоматично, без да се изисква човешка намеса.

 

Още от Digital.bg: 5 безплатни приложения за Android и iOS, които си заслужава да пробвате тази седмица

 

Музика: Bensound.com