Вижте още от ревю на смартфона Motorola Moto G50 5G - Разопаковане, дизайн, използвани материали, периферия и цена

Играейки си със светлината и с преливащите цветове върху огледалният му гръб, определено можем да кажем, че Motorola Moto G50 5G има доста ефектен дизайн. Именно него, както и почти всичко видимо за очите по корпуса разгледахме в първата част на видео ревюто, което посветихме на този смартфон. Там разбрахме също така какво има в тази кутия, освен него и какви допълнителни аксесоари са ни дали Motorola към устройството. Ако случайно не сте гледали въпросното видео, директен линк към него сме приложили над тази статия, а сега няма да губим ценно време и ще преминем към техническата част на обзора ни.

 

 

Още тук ще избързаме да кажем, че Motorola Moto G50 успява да ни изненада много приятно с дисплея си. Не са много ценово достъпните смартфони, които могат да се похвалят с цели 90Hz честота на опресняване на картината. По този начин G50 5G се превръща в идеален не само за гледане на видео, но и за игра на игри. Още повече, че Max Vision HD+ дисплеят му е и доста голям. Пред себе си имаме цели 6.5” зрителна площ.

Предвид че селфи камерата заема съвсем малка площ от дисплея централно горе, при игра това мъртво зрително пространство няма да ви пречи. Цветопредаването на дисплея е добро, като ще отбележим също така, че яркостта е достатъчно висока, което в слънчеви дни като предстоящите летни е огромно преимущество, защото например на плажа дисплеят ще остава добре видим. Тук е моментът да споменем и че корпуса на Moto G50 5G има специално водоотблъскващо покритие.

 

 

Следващият технически компонент на който обръщаме обстойно внимание по време на тестовете си е хардуера. При Motorola Moto G50 5G, както подсказват последните два символа от наименованието, централният процесор трябва да е достатъчно нов, недежден и мощен, че да поддържа последно поколение мобилен модем. Това е 8-ядреният Qualcomm Snapdragon 480 5G. Той е изработен по 8nm технология и ядрата му с цел по-висок коефициент на полезно действие са групирани в две Kryo 460 групи. Съответно две с 2Ghz тактова честота, които са постоянно активни и шест с 1.8Ghz, които се активират, само когато вършите нещо енергоемко на смартфона си, например да играете игри.

При тях на помощ идват GPU Adreno 619 и цели 4GB оперативна RAM памет. С тази хардуерна конфигурация, по време на тестовете ни, смартфонът се справи отлично с всички задачи, които му поставихме. Дори най-тежките игрови заглавия вървяха гладко, като единственото условие при тях е да се намалят графичните настройки до средно или ниско ниво.

 

 

Мултитаскинг, приложения, гледане на видео с висока резолюция - всичко това не представляваше проблем. Добро впечатление ни направи също така, че при сериозно натоварване корпуса на смартфона не грее прекалено много. Очевидно Motorola са избрали правилната хардуерна конфигурация за своя Moto G50. Вариантите за вградена памет са два - 64GB и 128GB, като и при двата има възможност за ъпгрейд чрез допълнителна карта памет, като максималният обем, който разпознава слота е 1TB.

Софтуерът, който управлява целият този хардуер е Android 11, с фирмен потребителски интерфейс, който е лесен за ориентиране и има някои много интересни функции. Например имате на разположение ThinkShield, който ви защитава от фишинг и други атаки в интернет пространството. Смартфонът има специален My UX, който ви позволява да о управлявате посредством жестове.

 

 

Както с всички тестван от нас смартфон и с Motorola Moto G50 5G излезнахме на фотографска разходка, в която да тестваме всички функции на камерите му. Това са тестови кадри, от които можете да добиете ясна представа за качеството на снимките, които правят общо четирите камери - една селди и три върху гърба. Ще започнем с тази, в горната част над дисплея. Тя е 13MP и има апертура f/2.2. Тоест може да прави достатъчно детайлни снимки и то при ограничена околна светлина. Камерата може да снима видео с Full HD качество с 30fps или 60fps. При втория вариант видеото е доста по-живо и силно ви препоръчваме да го използвате в социалните мрежи.

Ако селфи камерата на Moto G50 се справи добре със снимките при ограничена околна светлина, то какво можем да кажем за основният 48MP сензор върху гърба на смартфона, който забележете има светлосила от цели f/1.7. С такава апертура почти ще забравите за светкавицата, реално такава ще използвате само при пълен мрак. Втората камера е 5MPMacro Vision и ви позволява 2.5х приближаване при снимки с максимална детайлност, като тази. Третата камера е спомагателна и мери дълбочината на кадъра при снимки с “Ефект Боке”. Тя е 2MP.

 

 

Всичко изброено до тук при Motorola Moto G50 5G се захранва от Li-Po батерия с цели 5000mAh заряд. По време на тестовете ни, той се оказва достатъчен за между 2.5 и 3 дни автономна комбинирана работа. Добрата новина е, че в комплект със смартфона не просто има зарядно, каквото доста марки все по-често премахват от окомплектовката на някои свои смартфони, а това зарядно при Moto G50 е и бързо 15W, с което няма да ви се налага да чакате дълго за зареждане на батерията.