Ако представеният през далечната 1991г. Hyundai Galloper и наследникът му Terracan, заради рамовата си конструкция, блокаж на диференциала, бързи и бавни скорости са по-скоро истнски 4х4 Off-Road машини, то първият типичен SUV на Южно Корейският бранд e цивилният Santa Fe който от 2001г. до днес се предлага в общо 3 поколения. При компактните SUV, Hyundai до момента имаха 2 модела – Tucson и IX35, а в това свое ревю, Digital.bg ще ви запознае от близо с най-новото попълнение в моделната гама. Новият компактен SUV Hyundai Kona.

 

 

Дизайн

Случайно или не и самото име на Kona подсказва, че той има всички предпоставки да се превърне в модна иКона, защото дизайнът му е наистина як. Веднага впечатление ни правят агресивната предница с голяма решетка и нестандартно разположение на светлините, горният и основният ред от които е LED. Покривът може да е в различен цвят с този на купето, като в комбинация с декоративните елементи по калниците, броните и праговете, Kona изглежда много ефектно.

 

Елементите пазят купето от наранявания в града и извън пътя

 

Тези пластмасови декорации освен дизайнерско решение имат и функционално предназначение – да пазят калниците от наранявания. Такива имаше преди време при доказалите се като истински офроудъри Galloper и Terracan, с тази разлика, че при тях калникът се разширяваше значително, а тук пластиката е по-скоро залепена за него.

 

 

Задницата е не по-малко агресивна – двата реда светлини и спойлера продължаващ линията на тавана.  

 

Размери

Габаритите на Hyundai Kona са 4165мм дължина, от които 2600мм колесна база, 1800мм ширина и 1568мм височина. Така автомобилът се позиционира в класа на компактните SUV. 

 

 

Кои са конкурентните му модели можете да разберете в нашата статия „Златен Волан 2017” – Избираме Най-добрият Автомобил за годината, конкурс в който Digital.bg вече даде оценки на база технологиите за управление, комуникация, навигация и развлечение при автомобилите в категория „Дигитална техника”.

 

Технологии и Сигурност

Но какви технологии има Kona. В централната част на конзолата има вграден 8" тъчскрийн към който можете да свържете своя iPhone чрез AppleCarPlay или друг смартфон чрез Android Auto.

 

Седалките на Kona имат вентилация, екстра която основно се среаща при далеч по-скъпи автомобили

 

Именно чрез него свързахме по време на тестовете си и смартфона Revo Zoom. Както виждате тук долу има достатъчно място да се побере устройство с 5.5" дисплей както това.

 

 

Непосредствено над докинг станцията с възможност за безжично зареждане има два изхода на 12V, AUX и USB. 

 

 

Като опционално оборудване, на таблото зад волана може да бъде добавен и Head-Up дисплей. Между уредите има още един 4.2” LCD информационен дисплей. Автомобилът може да бъде поръчан и с безключово палене чрез Start/Stop бутон.

 

Дисплеят на Hyundai Kona е снабден с камера за заден ход

 

По отношение на безопасността ще отбележим наличието на асистент за избягване на челен сблъсък FCA който пази и пешеходци, както и предупредителни сензори за обект в "мъртвата точка".

 

Интериор

Интериорът е комфортен и спокойно в Kona могат да пътуват 4-ма възрастни с багаж.

 

 

Дори на шофьорската седалка да стои двуметров мъж (на видеото е настроена за такъв), зад него остава място за краката на пасажер. Багажникът е 361 литра, а при спуснати задни седалки, обемът може да се увеличи до 1143 литра.

 

 

В интериора може да има различни цветови акценти - сив, оранжев, червен и лайм.

 

 

Двигатели, Скоростна кутия и Разход

Като двигатели, Kona дава избор между два бензинови варианта с турбо. По-слабият от тях е 1.0 T-GDI. Въпреки, че е 3-цилиндров с обем от само 998cc, мощността му е 120к.с., а въртящият момент 172Нм. Напълно достатъчно, за да даде на Kona достатъчно динамика в комбинация с 6-степенна ръчна скоростна кутия, която пък ще се погрижи за правилното разпределяне на мощността, за да се получи максимално добър разход. 6.2л на 100км градско и 5.3л извънградско.

 

 

Избирайки по-слабият двигател обаче ще трябва да се задоволите единствено с предно 2WD предаване. 4WD има вече версията с двигател 1.6 T-GDI. Той е 177к.с. и 265Нм, както и скоростната му кутия вече е 7-степенен автоматик с двоен DCT съединител.

 

Цена

Базовата цена на Hyundai Kona е 35 990лв. с ДДС, като в зависимост от двигателя, задвижването и допълнителното оборудване, тя ще набъбва. Например колата която тестваме ние е с пакети “Leather” и „Premier Plus” които увеличават цената със 7000лв.

 

Вижте още: Revo Power - Смартфон с 6000mAh Батерия