Още от Digital.bg: Какво трябва да знаем за Galaxy S21 Ultra - цена и наличност в България

 

Той е тук, новият топ флагман на южнокорейският технологичен гигант Samsung – Galaxy S21 Ultra 5G. Ако Samsung Galaxy S21 и S21 Plus бяха почти еднакви модели, при които единствената разлика е размерът на корпуса, екрани и зарядът на батерията, то Galaxy S21 Ultra е съществено по-различен смартфон.

 

 

Смартфонът е с елегантен дизайн с преобладаващи заоблени фирми и цели 5 цветови разновидности за всеки вкус - Phantom Black, Phantom Silver, Phantom Titanium, Phantom Navy и Phantom Brown. Това е иновативният Contour Cut камера дизайн, който е като естествено продължение на мералната периферна лайсна.

 

 

Единодушно можем да кажем, че това разположение и оформление на блока на камерите изгледжа много по-добре в сравнение с този на миналогодишните Samsung Galaxy S20 Ultra. И тук блокът стърчи над общата равнина, но като че ли не се набива толкова много на очи заради местонахождението и заради директната преливка към периферията.

 

 

Корпусът на смартфона е с IP68 протекция, а дисплеят е с последната Corning Gorilla Glass Victus бронировка. Гърбът е стъклен и също е с фирмено Gorilla Glass защитено покритие.

Самият дисплей на S21 Ultra е една идея по-голям от този на S21 Plus (6.8" спрямо 6.7") но има няколко съществени разлики с него. На първо място, тук вече имаме изключително висока детайлност от 514ppi плътност и 0.0495мм размер на всеки от пикселите. Това се дължи на факта, че резолюцията на дисплея е 3200х1400 пиксела. За сравнение при другите два модела S21, тя е 2400х1080 пиксела. Когато споделяхме впечатленията си от Galaxy S21 и S21 Plus, споделихме че дисплеите им имат много висока яркост - 1200 нита.

 

 

Оказва се обаче, че може да има и по-ярък Dynamic AMOLED 2X. Този тук е с цели 1500 нита. Това означава, че потребителите не би трябвало да имат проблеми с видимостта на съдържанието върху екрана, дори да се припичат на плажа и слънцето да грее директно върху него.

Налична е също така адаптивна честота на опресняване, която при игра на игри автоматично се увеличава до 120Hz. И за финал, този дисплей поддържа работа със стилус, подобно на Galaxy Note серията на Samsung. Стилусът има специално място за съхранение в тялото на фирменият кейс под формата на тефтер, който приляга плътно към S21 Ultra.

 

 

Централният процесор на S21 Ultra е същият както на S21 и S21 Plus. Това е новият 5nm Exynos 2100. Той е 8-ядрен, като ядрата му са разделени в 3 групи - 1 Cortex-X1 с 2.9GHz тактова честота, 3 Cortex-A78 с 2.8GHz и 4 Cortex-A55 с 2.2GHz. Партниращият графичен процесор е Mali-G78 MP14. В сравнение с предшественика си, този процесор има с 20% по-бързо CPU, 35% по-бързо GPU и 2 пъти по-бързо NPU.

 

 

Тук обаче оперативната RAM памет е значително по-голяма в сравнение с тази на другите модели. При варианта с 512GB UFS 3.1 сторидж, тя е цели 16GB. Останалите варианти са 128GB и 256GB пространство за съхранение на информация, в комбинация с 12GB RAM. За хардуерната сигурност, Samsung са помислили чрез своята Knox Vault.

Samsung Galaxy S21 Ultra е същински камерафон. Пр неговите камери има съществен ъпгрейд в сравнение с останалите два представени модела от семейството S21. Основната камера е 108MP с апертура f/1.8 и размер 1/1.33" и 0.8µm. Налична е и 12MP ултра широкоъгълна камера.

 

 

Смартфонът има още двойна теле оптика, състояща се от 10MP сензор с 10x приближаване и 10MP с 3x. Вкупом те позволяват до 100х приближаване при използване на оптично, хибридно и цифрово приближаване в комплект. По думите на Samsung, техният "Space Zoom" сега е много по-бърз и прецизен от всякога. Същото се отнася и за снимките при ограничена околна светлина.

Според Samsung, нощният им режим може да изсветли много тъмни кадри, като ще запази качеството. Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите виртуалното демо от презентацията им, където се показват всички изброени тук режими.

 

 

По всичко личи, че при Galaxy S21 Ultra, Samsung са положили усилия по отношение на качественото видео заснемане. Освен, че камерата може да снима в 8K с 24fps, едновременно с това можете да избирате между да променяте режимите на снимане между "Tele", "Wide", "Ultra Wide" и "Vlogger Mode". Като при последният имате възможност за бързи корекции в реално време. Когато снимате видео с висока резолюция, можете едновременно с това, без да прекъсвате видеото да снимате снимки със същият сензор с максимално 108MP качество.

Като Samsung съобщават, че батерията на Glaxy S21 Ultra е със смарт консумация. Тя е с 5000mAh заряд и се предполага, че ще издържи достатъчно време с едно зареждане.

 

 

Както вече знаете в окомплектовката на смартфона няма да намерите зарядно, а само дата кабел. Иначе S21 Ultra поддържа 25W бързо жично и 15W безжично зареждане, Може и да прехвърля от енергията си на други устройства посредством Reverse wireless charging с 4.5W.

 

 

В сравнение с Galaxy S21 Plus, цената на Ultra e с с 400 лева по-висока, а спрямо Galaxy S21 – с 800 лева. Топ флагманът на южнокорейците ще се предлага в България с цена от 2550 лева.