Вижте още видео ревюто на BMW i3 - 100% Електромобил

 

Представеният преди време Concept EQA изглеждаше доста впечатляващо и наистина изглеждаше като малко спортно купе от бъдещето. Автомобил с размерите на обновеният бестселър от миналото VW Scirocco. Изборът на точно това сравнение не е случен, защото ако загледаме задната и странична части на концепта на Mercedes и на серийният модел на VW, със сигурност ще забележите прилика в силуетите.

 

 

Серийният модел на EQA обаче се оказа, че няма абсолютно нищо общо с първоначалната концепция. Като промяната със сигурност е към по-добро, не само от към дизайнерска, но и от функционална гледна точка. Достатъчно голям 4-врат хетчбек, с увеличен клирънс, обемист багажник и най-общо казано с визия и параметри на SUV.

Това се дължи на факта, че Mercedes са използвали като база за надграждане своя най-малък SUV GLA от второто поколение H247, което беше представено през миналата година.

 

 

EQA все пак е по-различен, в което можете да се убедите и сами, ако изгледате видеото над тази статия. Моделът е с нова предница, която включва LED фарове и голяма решетка. Подобна промяна има и в задната част, където основен акцент са стоповете. В интериора промените са по-скоро свързани с философията за екологичност, отколкото изцяло концептуални. Единствената съществена промяна е в таблото, което изглежда като умален вариант на EQS MBUX Hyperscreen, който вече ви показахме в отделно видео.

 

 

Електродвигателят на базовата версия на EQA е с мощност от 188к.с. и позволява на автомобила да ускори от 0-100км/ч за 8.9сек. Реално това не е особено впечатляващ резултат, при положение, че бензионовият Mercedes-Benz GLA 200, който има 163к.с. и също е само с предно предаване, ускорява до 100км/ч за 8.7 сек. При него максималната скорост е 207км/ч, а при EQA, тя е 160км/ч.

Определено по отношение на динамиката, резултатите са в полза на добрият стар двигател с вътрешно горене. По отношение на разхода обаче електромобила е ненадминат – 15.7kWh на 100км. По данни на Енерго-Про към настоящият момент 1kWh при нощна тарифа в България струва 0.11058лв. Това означава, че електромобилът изминава разстояние от 100км за малко над 2 лева. При зареждане денем, цената би била 3 лева. Наистина си заслужава, защото това е средно между 1 и 1.5 литра бензин, а GLA 200 харчи около 6 литра на 100км.

 

 

Говорейки за разстояния, батерията която захранва електрическият двигател на EQA е с капацитет от 66kW. По данни на производителя, те са достатъчни за пробег до 450км в идеални условия. Практиката ни показва, че реалният пробег едва ли ще достигне 400км и то през лятото. За едно пълно зареждане в домашни условия са нужни почти 6 часа.

Очаквайте подробно видео, в което сме обърнали внимание на цената на Mercedes EQA, като сме я съпоставил ис тази на конкурентните му модели електромобили. Като целта е да разберем – кой електрически SUV е с най-ниска цена в България.