Още от Digital.bg: Защо Google спряха да ъпдейтват приложенията си за iPhone

 

Тези от вас, които следят видео ревютата на Digital.bg, със сигурност да попадали на такива на компютри на марката Asus. Факт е, че повечето хора свързват компания, именно с тях. Но освен лаптопи, десктопи, таблети и смартфони, Asus имат и други интересни разработки.

Последната интересна носи името Asus ZenGimbal. Както подсказва и наименованието му, това е гимбъл за снимане на видео със смартфон от ръка. Преди няколко години тези джаджи навлезнаха масово в употреба, като несъмнено марката, която най-често свързваме с гимбълите е DJI. Макар и доста често да гимбъли да се използват и с камерите на GoPro, но тук сме се съсредоточили върху стабилизаторите за смартфони.

Asus имат няколко десетки модела смартфони зад гърба си, включително последните топ модели ZenFone 7 и ZenFone 7 Pro, както и геймърският Asus ROG Phone 3. ZenGimbal е идеален за тях, но Asus не ограничават функциите на гимбъла само за свои модели смартфони. Той е универсален и работи с всеки един смартфон на Bluetooth принцип. Единственото условие е да са са с операционна система Android 10, iOS 13 или по-нова.

Asus ZenGimbal върви в комплект с ефектна твърда текстилена кутия за съхранение, която се затваря с цип. Вътре има три отделни компонента – основното тяло, противотежест и трипод за поставяне върху повърхност.

Едно от най-големите преимущества на гимбала на Asus е неговото компактно тяло. Повечето гимбъли се сгъват сами, когато се изключват, но при пренасяне често механизмът им може да се повреди, защото реално виси във въздуха и ключовите му възли са открити. Тук обаче споменатите са защитени, защото се сгъват ръчно до максимално безопасно за съхранение състояние. Разбира се в това има и един голям минус – излишно време за разгъване и сгъване, както и за калиброване, защото джаджата трябва да се нивелира ръчно преди да се стартира.

 

 

Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите какво представлява целият този процес. Споменахме вече, че в комплект има противотежест. Тя се завинтва в срещуположната на телефона страна, като така не позволява на по-тежките модели да правят конструкцията неустойчива. Такива са например ударо и водоустойчивите смартфон, които сме ви показвали в ревютата си. Размерите на джаджата са 180мм на 86мм, а теглото е 260гр. В тях е включена и батерия с 2900mAh заряд, който е достатъчен за до 10 часа активна работа с едно зареждане. Самото зарежда нестава за около 150 минути.

Asus ZenGimbal има 3 стабилизиращи оси, които позволяват на смартфона поставен в него 360-градусов зрителен спектър. Посредством едноименно приложение в Google Play, Asus ZenGimbal може да се настрои така, че автоматично да проследява обект, който се движи в кадъg р. Активен е също така Face Tracking при който гумбълга проследява лице на човек в кадър на камерата.

Vortex Mode пък прави интересни въртящи се видео клипове. Същото се отнася и за Low-to-High-Angle Shot функцията, при която се снима с движение от земята към лицето на човек в кадър. Може да се използва и така нареченият "lock mode" при койтогимълът се превръща в стандартен селфи стик. Гимбълът има I Motion Time-Laps функционалност, която прави едновременно забързан кадър, заедно с хоризонтално движение.

Очаква се скоро Asus ZenGimbal да се появи в търговската мрежа, като цената му ще бъде около 300 лева. Не са малко, но пък снимането на видео с гимбъл е голямо удоволствие. Ако просто имате нужда от Smart Selfie Stick, спокойно можете да си вземете такъв за над 10 пъти по-ниска цена.