Вижте още: Как да тествате скритата функция за скролване между табовете в Google Chrome

Повечето от вас свързват марката Samsung със смартфоните ѝ и това е нормално, предвид че са масови и често ги виждаме в ръката на някой или в нашата собствена. Макар и не толкова масови, но Samsung имат и своите преносими компютри, които през 2021 година са още по-интересни. Като например този, който ви показваме във видеото над тази статия. Това е хибридният Samsung Galaxy Chromebook 2, който по начало е лаптоп, но само с едно движение може да се превърне в таблет или презентационна дъска.

Както подсказва и цифрата в края на наименованието му, лаптопът е наследник на вече съществуващ модел. Това е добре познатият ни Samsung Galaxy Chromebook. По този повод в прес портала на Samsung има изявление от Шонел Колхаткар, генерален мениджър, ръководител на New Computing, Samsung Electronics Америка, което гласи „Проектирахме Galaxy Chromebook 2 с оглед на тези потребители (визира ученици и студенти), като взехме популярните функции от Galaxy Chromebook - невероятни визуални ефекти, страхотни спецификации, великолепен дизайн и цвят - и ги доведохме до по-широка база клиенти.“

Да, определено Samsung са заложили на страхотна визия. Моделът е в две цветови разновидности, като едната е по-стандартна, а другата доста екстравагантна. Това са сивият Mercury и червеният Fiesta. Вторият определено се забелязва от далече, но е по-подходящ за дами. Само си представете, как би паснал на жена с червен маникюр и Fiat 500. Не избрахме Ferrari по две причини.

Първата е защото Galaxy Chromebook 2 не е достатъчно мощен и в това ще се уверите след малко, когато разглеждаме хардуера. А втората, поради която правим аналогия именно с миниатюрният модел на Fiat са и компактните размери на лаптопа. Той е дебел само 13.9мм и тежи 1225 грама. Корпусът на лаптопа е алуминиев. От друга страна при своя нов Galaxy Chromebook, Samsung са гонили и достъпна цена, а не ексклузивност, каквато би имало едно Ferrari.

Дисплеят е тъчскрийн и се държи за основното тяло посредством две плуващи панти. Той е QLED и така превръща Galaxy Chromebook 2 в първият в света в Chromebook с QLED дисплей. Той има висока 3840х2160 пиксела разолюция, която осигурява изключително висока детайлност на образите, при положение, че диагоналът на екрана е 13.3“.

Дисплеят има100% Dcl-P3 покритие, което позволява прецизна редакция на видео клипове по професионален стандарт, защото пред себе си имате богата гама от реални цветове, както и различни нюанси на черното, а не просто един цвят – черно и един сиво. Освен картина, Galaxy Chromebook 2 има и впечатляващ звук. Лаптопът има на разположение и Smart AMP звук, който по данни на производителя който работи с до 178% по-силно в сравнение със стандартен усилвател. Ако при повечето лаптопи стерео високоговорителите са с мощност 2х2W, то тук има над два пъти повече 2x5W. Лаптопа има HD Web камера с 1MP резолюция, а клавиатурата е с LED подсветка, което е голямо удобство при писане на текстове вече.

Хардуерните варианти са два – бюджетен и по-сериозен. В основата на първият стои централен процесор Intel Celeron 5205U, на който партнират 4GB оперативна RAM памет и 64GB сторидж. Мощният вариант е със CPU Intel Core i3-10110U, с 8GB RAM и 128GB сторидж. И при двата варианта видео картата е еднаи съща вградена Intel UHD Graphics.

Приферната свързаност на лаптопа е стандартна. Тя се състои от 2 USB Type-C порта, четец на MicroSD-Multi-media карти памет и комбиниран аудио жак за микрофон и слушалки. За безжичната връзка се грижи Wi-Fi 6 (Gig+). Хибридният 2 в 1 лаптоп има батерия с 47Wh заряд.

В комплект с Galaxy Chromebook 2 потребителите получават и новият USI стилус. Абревиатура, зад която стои Universal Stylus Initiative.

Намираме модела в американската версия на официалният сайт на Samsung, където той е наличен за предварителна поръчка с намаление "Get $50 credit when you Pre-Order". Често технилогичните продукти на Pre-Order са по-скъпи в сравнение с цената си последствие, но тук очевидно не е така. Въпросният кредит няма да намали цената на лаптопа, но ще даде на потребителите възможност да използват ваучера при следващи покупки от Samsung или Best By. Предварителните поръчки вече текат и са в сила до 28 февруари. Първите доставки са насрочени от Samsung за 1 март 2021 година.

 

 

И за финала на ревюто ни сме оставили приятната изненада, която Samsung са направили с цените на двата споменати по-рано варианта на Galaxy Chromebook 2. По-слабият струва само $550, а по-мощният $700. Разбира се това са цени за американския пазар и в Европа моделите вероятно ще са малко по-скъпи. За САЩ е налична и специална „Trade-in“ програма, посредством която цените могат да спаднат до $280 и $430.