Още от Digital.bg: Ulefone Armor X5 Pro - Брониран смартфон с ниска цена и ефектен дизайн

 

Навръх студентският празник 8 Декември, Apple представиха своите висококачествени слушалки със студийно качество - AirPods Max. Първите пълноразмерни слушалки на Apple. По думите на компанията, върху създаването им е работено в продължение на цели 4 години. Дали чакането си е заслужавало, при положение, че вече десетки други компании предлагат, предстои да разберем в следващите редове.

Ще започнем от това, че кейсът за съхранение определено не изглежда като такъв на слушалки с четирицифрена цена. Да, калъфчето е ефектно и нестандартно, но в никакъв случай не изглежда като да може да предпази AirPods Max от по-сериозни наранявания. Човек моментално се пита, как може да постави толкова скъпи слушалки в раницата си с този съвсем скромничък кейс, който дори не е с твърди страни.

Определено Apple не са помислили за този момент или пък предполагат, че слушалките постоянно ще стоят на показ на врата ни. Все пак в калъфа има нещо специално и то е, че се нарича iPhone Smart Case. Това се дължи на факта, че е направен така, че когато слушалките се поставят в него, те влизат в суперенергоефективен режим.

Самите слушалки също са умни и разпознават, когато сме ги поставили на главата си. В този момент те активират шумоподтискащият си режим, който гарантира пълна тишина и изолация от околните звуци. Физически изолирането става много добре, защото „мидите“ са с плътно покритие и с рнгове запълнение с мемори пяна. По отношение на удобството, Apple олучават положителна оценка.

Слушалките се въртят на 360 градуса и прилягат добре към главата на слушащия ги. Относно дизайна, можем да кажем, че той поражда смесени чувства. Изчистен и елегантен, но като че ли една идея по-семпъл, отколкото би ни се искало. Корпусът на AirPods Max е направен от анодиран алуминий.

 

 

Диадемата е направена от метал, облечен в гума. Стабилна е и се удължава със стегнато движение. Тук откриваме още един от минусите, които ще се проявят най-късно след десетото ползване и ще прераснат в сериозен проблем след максимум година експлоатация. Централната част на диадемата е трикотажна. Първо ще започне да се цапа, а след като се скъса, няма да може да се смени, защото не е отделен елемент, а едно цяло с гумираното покритие.

 

 

Ясно е, че Apple правят това с екологична цел, но при положение, че даваш толкова много пари за слушалки, ти се иска да получиш в замяна нещо по-премиално или ако може поне да е здраво...за по-дълго време. Заклетите меломани знаят, че има студийни слушалки на марки като Shure, Beyerdynamic и Sennheiser, които дори след 10 години активна работа, изглеждат като нови. Мидите могат да се свалят заедно с вътрешната мрежа.

Когато правите това, благодарение на специални сензори, слушалките автоматично паузират музиката, която слушате и я възстановяват след обратното поставяне на накрайниците на мястото им. За разлика от диадемата, тези аксесоари са сменяеми. Аксесоарите на Gary Geaves VP Acoustics обаче не са никак евтини. На пазарите на които вече се предлагат, цената им варира около 150 лева.

 

 

Колко удобни са за носене AirPods Max, коментарите на потребители по темата са различни – от супер удобни, през леко притискащи ушите, та чак до създаващи дискомфорт. Колкото хора има, толкова и мнения по въпроса. Затова определено ще е най-добре сами да ги тествате преди покупка с поне 10 минути слушане на музика.

 

 

Несъмнено най-голямото достойнство на Apple AirPods Max са техните звукови качества. Тук вътре се крият 40-милиметрови драйвъри, които са самостоятелна разработка на Apple. Два 10-ядрени чипа Apple H1, които са спомагателни при активното шумпотискане.

Например когато движите главата си наляво и надясно, нагоре или надолу, те променят настройките на шумопотискането и ги оптимизират спрямо конкретната ситуация. Чиповете са в основата и на специалната функция за пространствен звук, която симулира усещане, сякаш сте в театрална или концертна зала. За качеството на звука, много важен е източникът на съдържание и форматът който възпроизвежда. Например ако използвате Hi-Res плейър във формат FLAC, със сигурност ще останете очаровани. Шумопотискането се осъществява с помощта на цели 9 микрофона, които са разположение по корпуса на AirPods Max.

 

 

По корпуса на слушалките няма никакви сензорни бутони, което до някъде е доста по-удобно. В дясната половина има така наречената Digital Crown, същата каквато и по корпуса на Apple Watch, но с малко по-голям размер. С негова помощ става целият контрол над случващото се със слушалките. С него се пуска и спира музика, усилва се звука, приемат се обаждания и се деактивира шумопотискането.

По корпуса е наличен фирменият Lightning конектор, но няма 3.5мм вход за жично свързване на слушалките с източник на музика. Това може да се направи с помощта на специален преходник, но уви Apple не са оставили в комплект със слушалките такъв. Продават го като отделен аксесоар за около 50 лева.

Впечатляващи резултати постига и батерията на слушалките. С активирана функция за шумпотискане, тя предоставя на AirPods Max до 20 часа слушане на музика. Благодарение на бързото си зарядно, с едва 5 минути зареждане, слушалките могат да работят 90 минути.

 

Ако си мислите, че слушалки като Bose QuietComfort 35 II и Sony WH-1000XM4 са скъпи, дълбоко се лъжете. Показаните тук Apple AirPods Max са около три пъти по-скъпи и от двата споменати модела. Цената на AirPods Max е над 1200 лева. Ако трябва да сме реалисти, в този висококачествен меломански клас, най-изгодно към момента е да си вземем студийните слушалки Huawei FreeBuds Studio, които могат да се намерят в България за около 500 лева.

Ако пък разполагате с ограничен бюджет и сте склонни да използвате слушалки, тип тапи – можете да хвърлите един поглед на ревюто, в което ви показваме безжичните слушалки с ниска цена - Blackview AirBuds 1. От друга страна, ако сте заклети фенове на Apple, от компанията обещават през 2021 година да пуснат в продажба слушалките Apple AirPods Max Sport, чиято цена ще бъде от порядъка на $350.