Още от Digital.bg: 6 полезни неща в Android, които може да използвате на смартфона

 

Повечето от вас не свързват името на марката LG с лаптопи, но в портфолиото на юнокорейският технологичен гигант присъстват и такива устройства. По време на провелото се технологично изложение CES 2021 станахаме свидетели именно на премиерата на няколко такива устройта, който са представители на серията LG gram. В тази своя статия, екипът на Digital.bg ще ви запознае подробно новите модели и с техническите им характеристики. Във видеото над статията пък можете да видите как изглждат устройствата и как те са били надградени спрямо предшествениците си.

Новата LG gram серия от лаптопи включва общо 5 варианта, като два от тях са с 16" диагонал на дисплея. Те са с моделни абревиатури 16Z90P и 16T90P, като различната буква в тях, както вероятно и сами сте се досетили, обозначава че при вторият има тъчскрийн функционалност. Други 2 варианта LG gram 14 - 14Z90P и 14T90P са по същият начин, като моделът с "Т" се води 2 в 1 хибрид, защото пантите на дисплеят позволяват завъртане на 180 градуса.

Най-големият модел от серията се казва LG gram 17 17Z90P, като при него няма вариант с тъчскрийн. Резолюцията при най-малките варианти е FHD+, a при останалите QHD+ 2560x1600 пиксела.

Рамката около дисплея при всички разновидности е значително намалена. На това до голяма степен се дължат и намалените размери на устройствата. Корпусът н най-малкият вариант е 313.4мм на 215.2мм, а на най-големия 380.2мм на 260.1мм. Дебелината на профилите им е съответно 16.8мм и 17.8мм, което си е направо скромно. Същото се отнася и за теглото. То е от 999гр, до 1350гр. Като при 16" и 14" с тъчскрийн има зелен вариант, а при тези без - бял. 17" модел също се предлага и в бял вариант, но няма зелен.

В основата на хардуера на лаптопите стоят процесори 11th Gen Intel Core при които партнират вградени видео карти Intel Iris Xe Graphics и Intel UHD Graphics. За съжаление LG не предлагат вариант с вдео карта със самостоятелна памет, което означава, че компютрите не са особено подходящи за сериозни видео обработки или игра на игри. А определено щеше да е добре, поне при 17-инчовият вариант да има такава възможност. Обемът на LPDDR4x RAM паметта е два варианта - 8GB и 16GB, като те са налични за всяка една от петте конфигурации. Сториджът е M.2 Dual SSD slots с обем до 1TB.

Периферната свързаност на всички нови LG gram модели е достатъчно функционална, без значение от размерите на корпуса му. Така Например при хибридният 14-инчов модел има 2 USB 4 Gen3 порта, като единият е ThunderboltTM 4), още едно USB 3.2 Gen2, цифров аудио/видео изход HDMI и microSD/UFS. Същите изходи и приложенияи ма и при LG gram 17.

 

При всички модели също така има вграден в бутона за активиране Fingerprint сензор, Wi-Fi 6 и силно стерео озвучение DTS X Ultra. LG са наблегнали и на функционалността на клавиатурата и тъчпада. Бутоните на клавиатурата са с увеличен размер и разстояние помежду си. По-тихи са, имат ергонимична форма, подсветка и допълнителни функционалности. Тъчпадът също е порастнал и има мултитъч.

Също така ще отбележим, че клавиатурата е с US Military Standard 810G, което означва, че дори да я залеем с течност, няма да се повреди нито тя, нито хардуерът, който се крие под нея.

 

 

Лаптопите от новата серията gram се захранват от 2 различни батерии. Съответно при 14-инчовите модели зарядът е 72Wh, а при всички останали 80Wh. Би ни се искало при най-големият 17" вариант даимаше и трети види, още по-голяма батерия, но уви таква няма. Разбира се тогава и цената му щеше да скочи значително, а LG са имали за цел това да бъдат достъпни устройства.