Тези от вас които следят статиите в Digital.bg, сигурно са чели тази в която неотдавна съобшихме за първото в света 3D принтирано сърце с клетки на човек. Днес био инженерите от хюстънският "Rice University" съобщиха за своят революционен напредък при 3D биопечата на тъкани. В лабораторията си, учените са създали сложна кръвоносна система която успява удачно да имитира тунелите на кръвоносните пътища в човешкото тяло.

 

 

Освен това учените са успели да създадат хидрогелов чувал който успешно имитира и функционира като човешки бял дроб. Чрез него кислород достига до споменатата изкуствена кръвоносна система. Какво споменава Slashgear, най-големият проблем до този момент за използването на 3D принтирани тъкани, била бевъзможността те да се подхранват от съдова система която да ги подхранва. Също така става ясно, че учените вече са провели успешни опити върху мишки с 3D принтирани чернодробни клетки.

 

 

Крайната цел на учените от Университета Райс е да създадат бионапечатани здрави и пълноценно функциониращи органи с клетки на самият пациент. По този начин при трансплантиране, организмът ще трябва да ги приеме без усложнения. Остава да стискаме палци на научният екип и да очакваме скоро добри новини от тях.

 

Прочетете още статията: Учени създадоха нова техника за превръщане на мозъчните импулси в синтезирана реч