Вижте още: Елегантен и Изгоден Смартфон - Revo Black Perl

 

Какво ще кажете за смартфон с който при малко повече желание можете да изкарате цяла работна седмица с едно зареждане на батерията? Звучи малко като научна фантастика, но за щастие на потребителите, това днес вече е възможно, защото на българския пазар се предлага смартфон с 6000mAh батерия. Това е Revo Power, с който екипът на Digital.bg ще ви запознае обстойно в днешното си ревю.

 

 

Макар основният акцент при Power да е огромната батерия, смартфонът има и доста други качества които успяха ни впечатлят по време на тестовете ни. Но всичко по реда си, сега ще започнем от кутията и окомплектовката която Revo са включили в нея. Освен дежурните книжка с инструкции, дата кабел и зарядно което е малко по-специално, намираме още стерео хендсфри, допълнителен протектор за дисплея и OTG кабел.

 

 

Последният ви разкрива много и интересни функции, като например, че можете да свържете към телефона мишка, USB памет или дори клавиатурата на настолният си компютър. Основното предназначение обаче е да превръща в Revo Power в Power Bank преносима батерия. Така ако някой ваш приятел с iPhone изплаче, че няма достатъчно заряд, лесно можете да му споделите от своите 6000mAh. Като съпоставка, при iPhone 7 Li-Ion акумулаторът е 1960 mAh, тоест над 3 пъти по-малко.

 

 

При положение, че батерията на Revo Power е с толкова голям заряд, очакваме габаритите на телефона да са доста големи. Приятната изненада е, че грешим – профилът е 9.7мм което е изцяло в норма. Заради плавната извивка от периферията към задният капак, Power визуално изглежда още по-тънък, а от друга страна тази извивка го прави и удобен за държане в ръка. Почти целият корпус на смартфона е метален, от пластмаса са само елементите под които се намират антените на Wi-Fi, телефония и Bluetooth.

 

 

Разположението на бутоните за активация и регулиране на звука е еднакво удобно както за десничари, така и за левичари, защото достъпът до тях става само с един пръст.

 

Dual SIM 4G

Revo Power е смартфон от моноблоков тип, тоест батерията е вградена в корпуса и задния капак не се сваля. Достъпът до microSD и SIM картите става чрез специално гнездо в лявата периферна част. То се отваря с тези метална игла, която също влиза в базовата окомплектовка.

 

 

Power е dual SIM с поддръжка на 4G LTE Cat. 4 и 3G WCDMA, като ако искате да използвате две карти едновременно, ще трябва да се лишите от допълнителната microSD памет. Вторият вариант е една SIM + карта памет с обем до 64GB.

 

 

Много приятно допълнение към моноблоковият корпус на Revo Power е факта, че телефона притежава IP64 протекция. Тя му гарантира устойчивост на прах и пръски вода.

 

Дисплей

Протекция има и дисплея, горният му слой е от Dragontrail 2 стъкло с 2.5D извити ръбове. Тоест при носене на смартфона в джоб заедно с ключове или монети, дисплеят няма да се надраска лесно. Самият дисплей е LTPS (low-temperature polycrystalline silicon) IPS с 5.5" диагонал и Full HD резолюция 1920х1080 пиксела.

 

 

В резултат образът е максимално детайлен с 401ppi плътност на пикселите за 1” и 0.0634мм размер на всяка от точките. Това води също така до намалена умора в очите дори след часове игра на игри или гледане на филми. Цветовете са живи и реалистични, дисплеят покрива почти напълно sRGB цветовото пространство с много леки отклонения.

 

 

Яркостта е доста висока и екранът остава добре видим дори когато работим на открито под пряка слънчева светлина. Както и сами можете да се убедите от този наш тест, ъглите на странично виждане са високи.

 

Хардуер

Хардуерът на Revo Power е адекватен на всичко останало което ни предлага смартфона. В основата му стои 8-ядрен 64-битов процесор MediaTek MT6753. Той е ARM Cortex-A53 базиран и работи с 1.3GHz тактова честота. Реално това CPU е с максимален работен потенциал от 1.5GHz, но Revo умишлено не са го оставили да работи на максимум. Този трик се прави с една цел - увеличаване ресурса на процесора. Логично, колкото по-малко се натоварва, толкова по-дълго ще работи без проблеми. Това обаче не трябва да ви кара да си мислите, че 1.3GHz няма да са достатъчни, дори напротив.

 

 

Подложихме процесора на различни тежки тестове с програми и игри, като не открихме поява на проблеми и най-важното работната температура остава в норма и смартфонът не грее. Разбира се хардуерът на Power не се състои само CPU-то, той включва още графичен процесор Mali-T720 MP3 който има три ядра на 450MHz и едноканална LPDDR3 RAM памет с обем от 3GB. По отношение на вградената памет, Power има на разположение 32GB, от които достъпни за потребителски нужди са 26.49GB, останалите са заети от операционната система която е поверена на Android 6.0 Marshmallow.

 

 

Тук ще отбележим нещо важно, той е Google GMS сертифициран, което автоматично гарантира сигурност на личните ви данни, снимки и пароли, включително тези на кредитната ви карта. Почти всички популярни марки смартфони имат Google GMS, а почти винаги без него са смартфоните на знайни и незнайни производители които се предлагат на атрактивни цени в различни онлайн магазини. Информацията която споделяте в тях след закупуването им, автоматично се качва в различни сървъри до които имат достъп зложелатели с различни цели.

 

Fingerprint

Говорейки за сигурност ще отбележим и наличието на една екстра, която ви гарантира, че няма никой освен вас да има достъп до Revo Power. Това е Fingerprint сензора върху гърба.

 

 

Да, можете да сложите символи или цифрова парола, но според различни проучвания пръстовият отпечатък е не само по-сигурен от тях, но е и предпочитан защото чрез него отключването става с пъти по-бързо. Тук спомага и разположението му, хващайки телефона в ръка, показалецът ви се пада точно върху сензора.

 

K-клас аудио усилвател

Докато погледът ни е още върху гърба на Power, ще отбележим поредната приятна изненада, част от която е този високоговорител. Смартфонът има K-клас аудио усилвател с 6-то поколение AW8736 чип с no-crack-noise (NCN) технология.

 

 

В резултат звукът е много по-чист и постоянно силен. Наблягаме на второто, защото както знаем при много смартфони, когато батерията е на минимум, силата на звука също е слаба. При Revo Power подобен проблем не се наблюдава. Ако сте аудиофили бихме ви посъветвали – задължително тествайте звука на смартфона с качествени слушалки, ще усетите какво имаме предвид, а тук ще ви пуснем един саунд тест с високоговорителя.

 

Камера

Сензорът на основната камера при флагмана на Revo е OmniVision OV13850 PureCel, той е с 13MP еквивалент и може да се похвали с 40% по-ниско потребление на електроенергия спрямо предшественика си. Размерът му е 1/3”, а размерът на самия пиксела 1.12 µm. Апертурата f/2.0 ви позволява да правите достатъчно качествени снимки, дори при по-слаба околна светлина.

 

 

Дори изобщо да няма такава, не се притеснявайте, телефонът има доста силна двойна LED светкавица, благодарение на която сниманите обекти не само ще бъдат добре осветени, но и цветовете им ще се пресъздадат достатъчно качествено. Като цяло впечатленията ни от камерата са добри, в автоматичен режим тя реализира хубави фотографии. Етоняколко тестови снимки от които ще добиете най-реална представа.

 

Последната направихме с предната селфи камера. Тя също е OmniVision, но с модел OV5670 PureCel. Сензорът е 5MP с 1.12 µm размер на пиксела. 

 

MediaTek PumpExpress Plus Зарядно

В началото на ревюто си споменахме, че едно от основните качества на Revo Power е батерията му, това подсказва и самото наименование на смартфона. Реално замисляли ли сте се за какво са достатъчни 6000mAh? Това са 50 часа постоянни разговори или 15 дни в режим на изчакване. Спокойно можете да гледате по няколко филма онлайн, без да се налага успоредно с това да зареждате. Но като стана дума за зареждане, в комплекта на Revo Power влиза и специално зарядно което чрез технологията MediaTek PumpExpress Plus позволява на батерията да се зареди от 0 до 100% за около 2 часа и 30 минути. За сравнение, с обикновено зарядно за целта ще ви е нужен половин ден.

 

Цена

Актуалната цена на Revo Power, както и различни допълнителни аксесоари за него можете да намерите на официалният сайт на бранда www.REVO.bg