Все още има много причини да искате да си купите таблет и когато тръгнете към магазина, най-големият ви избор се свежда до това с коя платформа да работи устройството –  iOS, Android или Windows. Следващото голямо решение е дали да си вземете Wi-Fi модел или да платите допълнително за 4G версия.

 

Teхнологията LTE е една от последните иновации, която навлезе в индустрията и ни предоставя впечатляващи скорости на интернет от мобилните ни джаджи. На този етап няма друга технология, която да осигурява толкова бърза скорост за достъп до глобалната мрежа. Именно този ключов фактор е предпоставка за нейната все по-голяма популярност.

 

Наличието и изпълнението на 4G варира в различните държави. Според OpenSignal, покритието в САЩ е повече от 80 на сто, със средна скорост на изтегляне от 10 Mbps. Във Великобритания  има 53% покритие със средна скорост от 15 Mbps.

 

От Make Use Of, ще се опитат да отговорят на въпроса разумно ли е да инвестираме в 4G LTE модел таблет.

 

Цена

За много от нас, най-големият фактор в избора между 4G или само Wi-Fi е цената. Добавянето на  LTE към таблета, обикновено добавя около 20 % или повече към цената.  Но дори и да сте готови да похарчите допълнителни средства, трябва да помислите дали наистина имате нужда от 4G и дали не е по-добре да похарчите парите си за модел с по-добри спецификации. Освен това, трябва да имате предвид, че 4G данните са скъпи.

 

Удобство

4G служи като резервна връзка, което означава, че таблетите по подразбиране ще използват Wi-Fi връзка, когато такава е налична. Сега помислете за това колко често имате достъп до Wi-Fi: у дома, в офиса, в училище, в дома на приятелите ви, във вашия местен магазин, в кафенето и на безброй други места. Дори влаковете и автобусите, все по-често предлагат Wi-Fi в наши дни. Може би, действително ще се нуждаете от 4G по-рядко, отколкото си представяте.

 

Батерия

4G LTE използва повече енергия, отколкото Wi-Fi, така че животът на батерията на устройството ви ще се изцежда много по-бързо. Според спецификациите на iPad Air, живота на батерията се намаля с 10% когато сте свързани към 4G мрежа. Като цяло, ако батерията на устройството ви не се изтощава бързо, то това не би трябвало да се промени и при използване на 4G мрежата. 

 

Съображения за сигурност

Всички знаем за опасностите, свързани със сигурността на личните ни данни при използването на обществените безжични мрежи. Свързването към обществени Wi-Fi мрежи се превърна в нещо нормално в нашето ежедневие, тъй като техният брой расте и могат да се ползват безплатно в повечето случаи. За съжаление обаче, те не гарантират вашата безопасност, тъй като никога не знаете кой друг използва същата мрежа и кой се опитва да чете вашите данни. 4G връзката не разполага с тези проблеми. Ако сигурността е важна за вас и имате нужда от достъп до важни онлайн услуги, 4G може да бъде по-безопасна опция.

 

Вижте шест неща, които ще правим по-добре с технологията 4G