Google синхронизират данните от всичките си приложения, за да ни бъдат максимално полезна. но тази интеграция често предизвиква въпроси свързани със сигурността. Компанията е обект на разследвания в ЕС за начина, по който съхранява и споделя информацията на потребителите със своите маркетингови партньори. 

Проблемите на Google в тази сфера продължават като сега обвинението е свързано с проект, който се казва "Android Lockbox". Всъщност това е метод, с който компанията успява да следи активността на потребителите във външни приложения на устройства с Android. 

Това означава например, че Google как си взаимодействате с TikTok, Facebook или Instagram от смартфона. Доклад на TheInformation разкрива, че служителите на компанията имат достъп до програмата "Android Lockbox", за да следят потребителите в други приложения.

Програмата е активна предимно в големи пазари с огромна аудитoрия като Индия, където Google могат да разберат повече за начина, по който собствениците на смартфони използват конкурентните им продукти на устройствата с Android

 

 

Самият софтуер е програмиран да работи с Google Mobile Services (GMS) и предоставя статистически данни, които подобряват собствените приложения на компанията.  Активирането на "Android Lockbox" става след като потребителите се съгласят с правата за използване на Android. 

Специални алгоритми на Google събират данни за взаимодействието с друг софтуер, като например колко време сме били в профилите си, колко прозореца сме отворили. вида на съдържание и др. Оказва се, че технологичния гигант работят над собствена алтернатива на TikTok, която засега носи кодовото име Shorts.

Информацията за активността ни е важна за таргетиране на реклами и оптимизиране на услугите на Google за всеки потребител. Събирането на данни от външни приложения по този начин не е практика само на Google, но също и на Facebook.

Aмериканското правителство вече стартира разследвания за антиконкурентни практики и нарушаване на легитимните бизнес практики. Със сигурност подобни данни показват, че Google започват да се притесняват от популярни приложения като TikTok, Facebook и Instagram.

 

Oще от Digital: Как да спрем Google да следи местоположението ни от смартфона