Сигурността на личната информация на потребителите продължава да бъде основен приоритет за Google. Компанията непрестанно актуализира своите приложения, за да ни предпазва от актуалните заплахи в интернет. Project Strobe е името на един от проектите, с които Google опитват да ни защитят от дейността на хакерите и автоматизираните бот системи в интернет.

Всъщност под това име се крие списък с предписания, които разширенията за Google Chrome трябва да спазват. От Google искат едновременно да намалят броя на необходимите разрешения, което иска всяка добавка за браузъра, както и да гарантират оптималната сигурност. Именно заради това Project Strobe въвежда параметри, с които информацията споделяна от потребителите да се съхранява безопасно.

Това е много важен компонент от Google Chrome, тъй като потребителите използват все повече разширения в уеб браузъра, докато вършат ежедневната си работа. Сега разбираме, че Google въвеждат промени, които да оптимизират правилата залегнали в Project Strobe и да ги напрaвят още по-ефективни, информира Engadget.

 

 

Разработчиците трябва да обърнат специално внимание на новите изисквания, тъй като влизат в сила от януари 2021г. Вероятно най-съществената разлика е, разширенията в уеб браузъра ще трябва да предоставят детайли как обработват личните данни на потребителите.

Създателите на подобни разширения ще е необходимо да бъдат по-конкретни за какво използват информацията на своите клиенти. Това изискване ще обхваща цялото съдържание, което може да откриете в Chrome Web Store.

От Google също така се надяват с промените да сложат край на практиката да се изискват твърде много разрешения за достъп до ключови функционалности на устройствата. Предоставянето на кратки детайли защо сте дали достъп до определени данни и как се използват е практично решение на проблема.

Авторите на разширения ще разполагат с време до 18 януари да се съобразят с изискванията и да добавят желаната информация. При всички положения е добре да знаем защо и как се използват лични данни, докато сърфираме в интернет с Google Chrome.

 

 

Oще от Digital: Google Chrome вече ще проверява файловете, които изтегляме за зловреден софтуер