Камерите са един от най-важните компоненти на мобилните устройства и са обект на невероятни иновации. Всеки производител използва собствени алгоритми с изкуствен интелект и системи за автофокус, с които извлича максимума от своите сензори. Намирането на правилният баланс между хардуер и софтуер продължава да е изпитание за доста компании. Все пак конкуренцията между популярните брандове на Android ни предлага много опции за избор на смартфони с три камери, които са позиционирани в средния или ниския ценови клас. Доста интересни иновации в камерите ни очакват и през 2020г.

 

Премиерата на впечатляващи устройства като Huawei P40 Pro задават изцяло нови стандарти в мобилната фотография. Можем да сме сигурни, че и другите водещи производители няма да останат безучастни и ще предложат още по-добри камери в новото си поколение смартфони, за да бъдат конкурентни. В момента доминиращите стандарти при резолюцията в камерите на мобилните устройства са 108MP, 64MP и 48MP. Разработването на допълнителни софтуерни алгоритми и ефекти за правене на портрети, селфита и клипове при ниска осветеност също подобряват сериозно възможностите на камерите в смартфоните.

 

 

Големите производители на Android също така експериментират с нови формати на камерите, които скоро могат да станат реалност. Информация публикувана от типстъра Digital Chat Station разкрива, че в следващите седмици ще видим устройство, което има 192-мегапикселова камера. Въпросният смартфон ще се захранва от Qualcomm Snapdragon 765 процесора, който осигурява и поддръжка за 5G мрежи. Факт е, че въпросният чип включва поддръжка за камери със 192-мегапикселова резолюция, но досега нито един производител не се е възползвал от функцията, предаде AndroidHeadlines.

 

Самата публикация не конкретизира името на компанията, която ще пусне първия 192МР смартфон в индустрията. Единственото, което разбираме е, че устройството ще бъде представено преди края на април. Qualcomm Snapdragon 765 може да се определи като по-евтина версия на Snapdragon 865 и това е гаранция, че 192МР смартфон ще бъде наличен на достъпна цена. Интересното е, че Samsung вече представиха тазгодишните си флагмани, което важи и за Huawei. Това означава, че вероятно новият модел няма да е произведен от двете най-популярни компании в мобилната индустрия.

 

Още от Digital: 6 функции на камерата, които всеки смартфон е добре да има