Търсенето на ваксина срещу Covid-19 е тема, която се коментира усилено от специалисти и обикновени потребители през последните седмици. Факт е, че разработката на лекарство, което да сложи край на световната епидемия вече е на дневен ред за учените. Необходими са изключително много тестове, които биха позволили на подобен продукт да дебютира на пазара в краткосрочен план. Според някои лекари е възможно да имаме ваксина срещу коронавирус в "следващите няколко месеца", а други смятат, че и този период няма да бъде достатъчен. В момента се експериментира с идеята в поне няколко държави, сред които САЩ, Италия, Русия и Китай, но техния брой ще продължи да се увеличава.

 

Разработването на ваксина срещу Covid-19 се следи отблизо и от специалистите на Световната здравна организация (СЗО), която на свой ред допринася с експертно мнение и научни разработки за този процес. Водещ приоритет е създаването на медикамент, който ефективно ограничава и блокира развитието на вируса в човешкото тяло. По този начин ще се улеснят значително пациентите, които са заразени, тъй като ще се намалят симптомите им по време на боледуването. Учените също така искат и да предпазят всички хора, които все още не са били инфектирани с дългосрочна превенция срещу Covid-19. Така например вече се работи над поне 20 различни ваксини срещу коварния вирус по цял свят.

 

 

Информацията бе потвърдена от представителите на Световната здравна организация (СЗО), които твърдят, че повечето от медикаментите все още са в експериментална фаза. Въпреки това има някои ваксини, които вече са близо до фазата на тестване върху реални хора, съобщава BGR. Покриването на всички критерии за безопасност е най-дългата и сложна част от процеса, която обаче ще гарантира ефективността на медикаментите. СЗО имат изключително стриктни изисквания за защита на човешкото тяло и спазването им ще бъде водещ приоритет при предстоящите лабораторни изследвания. Само така може да се разработи оптималния краен продукт, който да ни позволи да се справим с коронавируса.

 

Американските здравни власти уточниха, че тестовете им се извършват в "безпрецедентни мащаби", като ситуацията е сходна и в другите страни. Желанието на държавите да ускорят процеса и постоянни обмен на информация с оглед развитието на концепциите ще има важно значение за крайния успех. Не на последно място трябва да отбележим, че създаването на ваксина срещу Covid-19 изисква самия медикамент да бъде достатъчно достъпен за всички. Това също е проблем, който трябва да намери своето решение и вероятно ще забави целия процес. Въпреки обещанията на няколко компании от СЗО уточняват, че одобряването и комерсиализирането на подобен продукт може да отнеме 18 месеца.

 

Още от Digital: Как да работим ползотворно от вкъщи по време на епидемията от COVID-19