Всички знаем, че най-популярната мобилна операционна система в света се казва Android, но малко хора знаят, че тя е базирана на Linux. Казваме ви това, защото група програмисти от компанията Pine Microsystems представят своето творение PinePhone, което представялва смартфон с Linux операционна система. Със сигурност това няма да се превърне в най-популярният смартфон на пазара, но определено няма да му липсват и фенове, особено сред програмистите и представителите на IT сектора.

 

Телефонът е с класически физайн и размери - 160.5мм на 76.6мм, дебелина 9.2мм и тегло 186гр. Дисплеят е IPS с 5.95" диагонал и резолюция 1440х720 пиксела. В основата на хардуера на PinePhone стои процесор Allwinner A64 с 4 ARM Cortex-A53 ядра с тактова честота 1.2GHz. Графичният процесор е Mali-400, a LPDDR3 паметта 2GB. Тоест нищо специално, но именно в това се крие тайната на Linux – за него не е нужен супер мощен хардуер. Телефонът е с 5MP основна и 2MP предна селфи камера и се захранва от батерия с 3000mAh заряд.

По данни на производителя PinePhone ще има Ubuntu Touch, Plasma Mobile и други присъщи за Linux и BSD функционалности. По данни на Pine Microsystems, серийните продажби предстои да стартират скоро, а сега е в продажба предварителна серия "BraveHeart", която е предназначена само за разработчици. Цената на смартфона е $150

 

Прочетете още: Как да отмените абонаменти за приложения на вашия iPhone