Специфичната ситуация в Китай и блокирането на градове, в които живеят над 60 млн. жители са само част от агресивните мерки за борба с коронавируса. Независимо от усилията на правителството засега случаите на заразени хора не спират да се увеличават и поне на този етап заплахата ще продължи. Всичко това ще има силно отражение върху веригата за доставка на компоненти за смартфони, тъй като повечето производители са разположени именнo в Китай.

 

Търговските забрани и вътрешните ограничения в страната ще засегнат работата им. Именно заради това анализаторите смятат, че ни очаква спад в продажбите на смартфони през настоящата година. Затрудненията ще засегнат основно местните брандове като Huawei, Vivo и Xiaomi. Въпреки това проблеми с доставките могат да очакват и други големи производители в индустрията като Apple, които сглобяват и произвеждат смартфоните си в страната, съобщава HuaweiCentral.

 

 

На този етап се предвижда спада в световните продажби на смартфони да е от порядъка на 2%. Китайските производители ще доставят с между 5% и 30% по-малко устройства на пазара през 2020г. Единственият положителен тренд, който се очертава в индустрията през тази година са смартфоните с 5G технологията. Ако кризата с коронавируса продължи твърде дълго е възможно да доведе до забавяне на производството на компоненти за този тип смартфони и респективно да отложи премиерата им.

 

Още от Digital: Най-добрите смартфони, които видяхме през последните 10 години