Вече ви запознахме как MasterCard ще заменят паролите ни за пазаруване със селфита. Сега Mastercard обяви, че ще предлага в Европа специална услуга за потвърждаване на плащания. Потребителите ще могат да се идентифицират чрез селфита, съобщава Engadget.Услугата Identity Check Mobile заменя дългите пароли за идентификация. Потребителят трябва да изтегли безплатното приложение на компанията, като след това трябва да си направи снимка чрез него.

 

Mastercard ще анализира характеристиките на лицето и ще направи негова дигитална карта. Тя ще се пази на сървърите на компанията и ще се използва за сравнение, когато потребителят си направи ново селфи, за да разреши плащане, например на поръчка от онлайн магазин. Данните за лицето се виждат само от Mastercard, но не и от онлайн магазините или трети лица.

 

За да избегне риска от злоупотреби, например някой да принтира снимка с лицето на потребителя, приложението ще следи за мимики. Освен това ще поиска от потребителя да мигне докато гледа в обектива на телефона. Според компанията новата система работи много бързо и ефективно и ще ускори значително процеса на плащане онлайн. Услугата вече се предлага в 12 европейски държави, САЩ и Канада. Компанията планира да направи технологията достъпна във всички държави от следващата година.

 

Вижте как изглежда новото лого на компанията MasterCard