Епидемията от Коронавирус, която от днес вече е обявена за пандемия от Световната Здравна Организация се отразява по различен начин на икономиката  и финансовите пазари по света. Общото мнение е, че в технологичният сектор ще се наблюдава спад в продажбите поради причината, че почти всички устройства се произвеждат в Китай. Оказва се обаче, че предположението изобщо не е вярно по отношение на смартфоните. 

 

 

По данни на руските ритейлъри и партньори на технологичните брандове, публикувани в руският Vedomosti, ставя ясни, че в началото на 2020г. се наблюдава голям скок в продажбите на смартфони. Съпоставимо с месец Януари 2019г., през 2020г. продажбите са скочили с 19.5%, а оборотът е достигнал 50.4 милиарда рубли, което е с 23% повече спрямо мината година. В същото време подобна тенденция за увеличение на търсенето не се наблюдава при другите технологични устройства на пазара в Русия.

 

 

Експерти коментират, че и при смартфоните се наблюдава ефект на превантивно презапасяване, в което потребителите се притесняват, че цените за в бъдеще ще скочат драстично заради прекратени или забавени доставки от Китай. Ще припомним, че към момента в България вносът на продукти от Китай е силно затруднен, защото Български Пощи временно прекрати доставките си от там. 

 

Прочетете още статията: Как да дезинфекцираме iPhone, iPad, Apple Watch, и AirPods по време на епидемията от коронавирус