Raspberry Pi е името на най-популярната серия от мини компютри в технологичната индустрия. Освен с компактните си размери, които са приблизително, колкото кредитна карта тези устройства се продават и на много достъпни цени. Най-новият модел от гамата се казва Raspberry Pi Zero W и вече може да се купи от потребителите за едва €9. Според официалните данни през последните пет години са продадени над 12.5 млн. мини компютъра Raspberry Pi.

 

Това е впечатляващо постижение, тъй като позиционира Raspberry Pi като третият най-продаван компютър за всички времена, предаде TechRadar. По този начин мини компютрите на компанията успяват да изпреварят легендарния Commоdore 64 и да заемат престижното трето място. Най-популярните устройства в индустрията продължават да са компютрите с Windows и macOS. Teзи данни са най-категоричното доказателство за успеха на Raspberry Pi. 

 

Първият модел от серията бе представен през 2012г. и за кратък период от време се превърнa в абсолютен хит на пазара. Raspberry Pi Foundation, които създават мини компютрите с този бранд досега са разработили осем различни конфигурации на устройството. Последният модел от гамата успя да реализира над 100 хил. продажби само в първите четири дни на пазара. Първоначално компанията планираше да произведе само 20 хил. броя на модела, но интереса към Raspberry Pi Zero W я принуди да увеличи производствения капацитет.

 

Вижте как Google разработват смарт аксесоари за Raspberry Pi