Raspberry Pi Foundation промениха представата ни за възможностите за съвременните компютри със своята атрактивна серия от устройства Raspberry Pi. Това са миниатюрни компютри с размери на кредитна карта и множество портове за свързване на периферия. Достъпната цена и разнообразните възможности на Raspberry Pi вдъхновиха редица креативни и забавни проекти, което ги превърна в хит сред много ентусиасти и любители на технологиите.

Компанията сега представи най-новия си продукт, който се казва Raspberry Pi 400 и също обещава да грабне интереса на потребителите. Новото предложение представлява компактна клавиатура, която разполага с вграден мини компютър, който използва ARM-базиран хардуер. Наличието на два HDMI порта позволява да свържете Raspberry Pi 400 към смарт телевизора.

Умната клавиатура може да се използва и като компютър за извършване на ежедневни задачи, когато добавите мишка. Предвидена е опция да включите microSD карта, което е подходящо за мултимедия. Компактните размери на Raspberry Pi 400 са водещото предимство на интересното устройство, което също така лесно можете да носите със себе си или да скриете в  интериора на всекидневната.

 

 

Tехническите спецификации включват четириядрен ARM Cortex-A72 процесор с работна честота от 1.8GHz, което е подобрение, спрямо 1.5GHz чип в Raspberry Pi 4. Oперативната памет е 4GB RAM, като опциите за свързване включват Gigabit Ethernet, Bluetooth 5.0 и Wi-Fi 802.11ac технологиите. Двата microHDMI порта могат да възпроизвеждат съдържание с 4K / 60Hz формат.

Raspberry Pi 400 предлага още два USB 3.0 и един USB 2.0 портове. Зареждането става, чрез USB Type-C конектор, информира TheVerge. Интегрираният GPIO хедър е полезен за свързване на още повече нишови устройства към смарт клавиатурата. На пазара ще се предлагат няколко конфигурации, които имат 78 или 79 бутона.

Първоначално ще можем да избираме между UK, US, German, French, Italian и Spanish версии. Работи се и върху Norwegian, Swedish, Danish, Portuguese и Japanese модели. Стартовата цена на Raspberry Pi 400 е $70. Компанията е подготвила няколко атрактивни Bundle предложения с компютърна мишка, зарядно устройство, HDMI кабел и техническо ръководство за $100.

 

 

Още от Digital: Вече можем да използваме мини компютрите Raspberry Pi с мишка и клавиатура