Вижте още: 8 полезни трика в Google Maps за Android, които може и да не знаете

Амбициозният проект SpaceX на Илън Мъск има за цел в близкото бъдеще космическият туризъм да се превърне в нещо нормално и дори масово. За целта вече години екипът на амбициозният милиардер и мечтател работи по различни проекти, като един от тях е свързан с ракетите Starship, които имат за цел да могат да се използват за многократна употреба при космически полети.

 

Илън Мъск ще демонстрира първият работещ мозъчен имплант Neuralink на 28  Август (Видео) | Digital.bg

 

Както знаем ракетите, които са се използвали до момента в космонавтиката са били за еднократна употреба. Те извеждат космонавтите в орбита, след което основната им част се разпада и остава в космоса, а по-малки елементи попадат в атмоферата и изгарят там. Полетите с тези ракети струват милиарди на човечеството и според Мъск са една от причините, космическият туризъм да не е станал все още масов. Към момента единствените космически апарати за многократна употреба са така наречените совалки с които първият полет би осъществен на 12 април 1981 година.

Независимо, че са за многократна употреба и са имали 135 осъществени полети, совалките използват и голямо помощно тяло, което ги извежда в орбита. Последният полет с такова технологично устройство е осъществен на 8 юли 2011 година. И така до лятото на 2020 година, когато SpaceX реализираха първият си успешен полет с ракетата Falcon 9, с която изведоха двама американски астронавти в космоса.

 

 

Това обаче не задоволи космическите нужди на Мъск, чиято компания работи успоредно по още един проект, който носи името Starship, който ще е предназначен за марскиански мисии.

Космическата ракета вече имаше няколко неуспешни опита за излитане и приземяване, като най-фолям проблем при последните поколения на прототипите беше преминаването от хоризонтална към вертикална позиция за приземяване. Така заради неработещи или повредени двигатели, тялото приближаваше земята с прекалено висока скорост и се разбиваше.

 

 

Говорим в минало време, защото при последният си полет SpaceX смениха концепцията и при маневриране и приземяване се включваха всичките три метанови двигателя на Starship.

В официалният YouTube канал на SpaceX бе публикувано видео, в което се вижда как Starship с пореден номер SN10 излита успешно и лети на 10 километра над земята в продължени на малко над 6 минути, след което успешно се приземява на космодрума на SpaceX в Бока Чика. С това видеото приключва и полетът изглежда успешен, но е видимо, че ракетата стои малко изкривена.

 

 

От любителски кадри, заснети от Cosmic Perspective феновете на космонавтиката, които проследяват всеки един от опитите на SpaceX се вижда как ракетата започва да пуши и въпреки опитите са бъде изгасен малкият пожар в най-долното ниво, където се намират двигателите, последвала зрелищна експлозия. Нея, както и целият полет на Starship SN10, можете да видите във видеото над тази статия.