Най-големият производител на мобилни процесори стана обект на поредната солена глоба, която този път е наложена от Комисията по търговия в Тайван. Решението на нейните представители е, че Qualcomm трябва да платят сума в размер на $774 млн. Причината е, че бизнес модела е довел до злоупотреби с монополната позиция на компанията. Qualcomm са използвали своята доминираща роля в сегмента, за да налагат по-високи лицензионни такси и да си уреждат по-добри условия от своите клиенти.

 

Тайван не е единствената държава, която има подобно виждане за бизнеса на Qualcomm, предаде TheVerge. Регулаторните органи в Китай и Южна Корея вече започнаха нови разследвания срещу компанията, след като им наложиха различни глоби през последната година. В конкретния случай Qualcomm са обвинени, че използват господстващата си роля в CDMA и LTE процесорите и портфолиото си от патенти, за да генерират приходи. Според властите компанията иска твърде висока цена за лицензирането на своите технологии.

 

Компанията ще трябва не само да плати сумата от $774 млн., но също и да промени бизнес политиката си в Тайван. Qualcomm ще се наложи да прекратят редица споразумения със свои търговски партньори, които нарушават правилата на нормалната конкуренция. Адвокатите на компанията изразиха несъгласие с решението и потвърдиха, че ще обжалват решението на съдебните власти. Дали този ход ще се окаже успешен предстои да видим.

 

Вижте Qualcomm искат вече да наричаме процесорите Snapdragon мобилни платформи