Докато всички очакваме премиерата на първите 5G смартфони на пазара от Qualcomm вече са се фокусирали върху следващото поколение на технологията. Компанията представи официално Snapdragon X55 модема от втора генерация, който ще наследи Snapdragon X50 и се очаква да намери място във флагманите с Android през 2019г. Най-сериозното подобрение в Qualcomm Snapdragon X55 ще е скоростта, тъй като ще е с 40% по-бърз от своя предшественик. 

 

Qualcomm твърдят, че новият модем предлага максимална скорост за даунлод на данни от 7Gbps, спрямо оптималните 5Gbps при Snapdragon X50. Добре е да знаете, че тази стойност ще е различна в реални условия заради влиянието на външни фактори като GPS, обхвата на мрежата, радиосмущенията, честотата на сигналите и др. Новата архитектура  също така консумира по-малко енергия и поддържа Cat. 22 LTE със скoрост за даунлоуд до 2.5Gbps, предаде TheVerge.

 

 

Snapdragon X55 е съвместим и с новата ултракомпактна mmWave антена, която ще позволи на смартфоните с 5G да бъдат по-тънки. Първият 5G чип на Qualcomm от втора генерация не е предназначен само за смартфони, но за разнообразие от устройства като таблети, лаптопи, безжични рутери, геймърски конзоли и др. Хардуерните партньори на компанията ще могат да тестват Qualcomm Snapdragon X55 в следващите няколко месеца, a първите устройства ще видим на пазара в края на 2019г.

 

Oще от Digital: Защо 5G технологията няма да е заплаха за живота на батериите на смартфоните