Много потребители  нямат търпение да използват бързата 5G технология на смартфона. Водещите компании вече работят над подобни мрежи, но ще са нужни години преди всеки от нас да може да работи с тях. Qualcomm сега направиха сериозна стъпка в тази насока. Най-големият производител на мобилни процесори представи Snapdragon X50, който е първия 5G модем за смартфони. Компанията е уверена, че първите устройства с 5G ще са достъпни на пазара в началото на 2019г.

 

Snapdragon X50 е състояние да осигурява скорост от 1Gbps в 28GHz mmWave радио честотна лента. По този начин Qualcomm ще улеснят навлизането на смартфоните с поддръжка за 5G, информира AndroidHeadlines. Инженерите им са разработили прототип на устройство с модема, което е с дебелина от 9 милиметра. Това означава, че новите версии на Snapdragon X50 ще намалят тази стойност до 6-7 мм. и ще го направят подходящ за бъдещите смартфони.

 

Qualcomm очакват още през 2019г. технологията 5G да е достъпна за потребителите. Новият модем ще има важно значение за желанието на компанията да се превърне в лидер в популяризирането на 5G мрежите в мобилната индустрия. В следващите месеци ще разбираме още детайли за прогреса, който Qualcomm отбелязват в разработването на Snapdragon X50. По всичко личи, че 5G може да се превърне в следващата голяма технология в пазара на смартфони.

 

Вижте пет неща, които можем да правим в 5G мрежите