Qualcomm обикновено представят нов процесор за премиум смартфони през декември. След това през лятото компанията пуска ъпдейтната версия с по-висока работна честота. Така например видяхме Qualcomm Snapdragon 888 през последните седмици на 2021г. От компанията спазват стриктно своята стратегия и скоро представиха Qualcomm Snapdragon 888+ 5G.

Първите смартфони на водещите производители, които използват новия чип ще са достъпни до края на третото тримесечие. Специалистите на компанията също така вече са фокусирали вниманието върху Qualcomm Snapdragon 895. Това ще бъде наследник на 5-нанометровите процесори за смартфони на Qualcomm.

Последните данни на SamMobile разкриват, че близкото сътрудничество със Samsung ще продължи и с предстоящия чип. Корейският производител е получил поръчките за създаване на Qualcomm Snapdragon 895. Най-интересното подобрение ще бъде 4-нанометровата производствена технология, която ще гарантира по-висока скорост и по-ниска консумация на енергия.

 

 

Партньорството със Samsung не е изненадващо, тъй като TSMC се очаква да извършват почти всички доставки на 5-нанометрови процесори за новите устройства на Apple. Въпросните архитектури ще бъдат Apple A15 и Apple M1X, които ще се използват от следващото поколение на iPhone и лаптопите MacBook.

Трябва да отбележим, че Apple е най-големия клиент на TSMC и неслучайно ще получава приоритетно поръчки на хардуер. Qualcomm отново ще работят със Samsung в създаването на следващия премиум процесор по същия начин, както го направиха със Snapdragon 888/Snapdragon 888+ чиповете.

Samsung вече отделиха бюджет от $151 млрд. в играждането на нови производствени технологии и съоръжения през следващите десет години. Инвестицията ще помогне на компанията да се конкурира по-успешно с TSMC в световният пазар на смартфони.

 

Още от Digital: Кой ще представи първият смартфон с Qualcomm Snapdragon 895 процесор