Qualcomm Snapdragon 888 е първият 5-нанометров процесор за смартфони на компанията. Първите устройства, които го използват са вече факт. Водещите производители на смартфони с Android ще представят още доста атрактивни модели от високия клас, които имат Snapdragon 888 до края на 2021г.

Някои компании се оплакаха от високата цена на хардуера, но Qualcomm са категорични, че това е оправдано с оглед техническите подобрения, които предлага 5nm чип. Новата серия смартфони Galaxy S21 също използва Qualcomm Snapdragon 888, като в отделните пазари се продават и конфигурации със Samsung Exynos 2100.

Вече се работи над наследника на Qualcomm Snapdragonn 888, чиято премиера ще стане факт през третото тримесечие. Данните бяха потвърдени от популярния блогър Digital Chat Station. Teхническите спецификации на новия процесор все още не са потвърдени официално.

 

 

Конфигурацията от осем ядра ще се запази, като най-мощното от тях също ще има Cortex-X1 дизайн, но ще оперира на по-висока работна честота. Поддръжката за 5G технологията е извън съмнение, но засега няма данни дали Qualcomm ще прибегнат до модел от следващо поколение.

Остава отворен въпроса за GPU модула, с който ще работи Qualcomm Snapdragon 888 Pro. Специалистите на Qualcomm ще трябва да намерят начин как да оптимизират работата на процесора, за да изгбенат проблеми. Някои устройства, които използват Snapdragon 888 се оказа, че загряват при интензивна работа и това изисква допълнителни оптимизации.

В следващите месеци ще научим повече за възможностите на Snapdragon 888 Pro. Третото тримесечие обикновено е свързано с премиери на нови смартфони на производителите. Премиерата на Snapdragon 888 Pro ще е едно от най-интересните събития през втората част на годината.

 

Още от Digital: Samsung Exynos 2100 или Qualcomm Snapdragon 888 - кой процесор е по-добър