Qualcomm работят усилено над процесора Snapdragon 855, който се очаква да се превърне в най-мощният чип създаван от компанията досега. Архитектурата ще наследи изключително популярния Snapdragon 845, с който работят повечето смартфони от висок клас с Android, които видяхме през годината досега. Една от най-интересните характеристики на Snapdragon 855 ще е включването на специализирано звено с изкуствен интелект. Интеграцията на т.нар. "Neural Processing Unit" (NPU) модул ще е основно предимство на процесора. 

 

Тук е момента да отбележим, че Snapdragon 855 също поддържа изкуствен интелект, но AI изчисленията се извършват от основния процесор. Qualcomm ще променят тази ситуация, тъй като ще оборудват новия си чип със специален модул, който се грижи изцяло за алгоритмите с изкуствен интелект. По този начин ще се гарантира много по-бърза скорост на работа и прецизност при извършените задачи, информира АndroidAuthority. Oсновните приложения на технологията са свързани със софтуера на камерите за смартфони и откриването на информация. 

 

 

Според данните Qualcomm Snapdragon 855 ще бъде процесор, произведен със 7-нанометрова технология на TSMC и ще има размери от 12.4х12.4 милиметра. За създаването му ще се използва специален процес на оптична литография. Другото голямо предимство на архитектурата е факта, че това ще бъде първия чип с поддръжка за 5G мрежи. Масовото навлизане на смартфоните със Snapdragon 855 ще стане факт през следващата година, когато най-накрая ще можем да използваме тази технология.

 

Още от Digital: Защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект