Qualcomm са водещ производител на процесори с огромно влияние сред смартфоните с Android. Най-мощните представители на портфлиото им са част от Snapdragon 8xx серията. Компаниите разполагат с възможност за избор на конфигурации със Snapdragon 6xx бранда, които традиционно са по-достъпни.

Компанията разработва и още една гама, а именно Snapdragon 7xx, чиято цел е да премахне изцяло границите между Snapdragon 8xx и Snapdragon 6xx. Хардуерните специалисти на Qualcomm работят над нов процесор, който да наследи успеха на популярните чипове Snapdragon 765 и Snapdragon 765G.

Името на предстоящия процесор е Qualcomm Snapdragon 775 и ще бъде произведен с по-ефективна 5nm FinFET технология. Това ще е осемядрена архитектура, която използва Kryo 6xx CPU ядра. Работната честота все още не е известна. Предвидена е поддръжка за LPDDR5 RAM 3200МHz и LPDDR4X RAM 2400 МHz RAM памет.

Най-вероятно Qualcomm ще представят и Snapdragon 775G версия на процесора, която ще е оптимизирана специално за гейминг, както с настоящите версии, съобщава xda-developers.

 

 

За максимално улеснение Snapdragon 775 ще бъде оптимизиран за работа с mmWave 5G мрежи и ще предлага Dual 5G функционалност. Бъдещите устройства с 5nm процесор ще могат да имат три задни камери с максимална резолюция от 28МР.

Производителите ще разполагат и с възможността да използват два сензора с 64МР + 20МР разделителна способност. Основните камери могат да записват 4K видео с 60 кадъра в секунда. Qualcomm са оборудвали процесора с WCD9380 и WCD9385 аудио чипове, които ще гарантират максимално качество на звука.

Стандартните опции за свързване включват 802.11ax Wi-Fi, Wi-Fi 6E, 2x2 MIMO и 256 QAM. Някои анализатори смятат, че Xiaomi Mi 11 Lite 5G ще е първият смартфон, който ще използва Snapdragon 775. След това вероятно 5nm процесор ще стане част и от други устройства от средния клас на производителите с Android.

 

Oще от Digtal: Бъдещите смартфони с Qualcomm процесори ще могат да извършват биологичен анализ