Qualcomm актуализираха своето портфолио от процесори с нова архитектура, която е предназначена за смартфоните от средния клас. Новият чип се казва Snapdragon 690 и също така включва поддръжка за 5G технологията

С оглед фокуса си към по-достъпните устройства не е случайно, че Qualcomm Snapdragon 690 е базиран единствено на по-бавните sub-6GHz честотни спектри на 5G. Това означава, че не е оптимизиран за по-бързия mmWave стандарт.

Все пак Qualcomm Snapdragon 690 предлага сериозни подобрения, спрямо предходния представител на Snapdragon 6xx серията.

Според официалните данни на компанията можем да очакваме с над 20% по-бърза скорост и над 60% по-добра графична производителност, в сравнение с възможностите на Qualcomm Snapdragon 675.  Основният акцент в новия процесор за смартфони разбира се е интеграцията на Snapdragon X51 модема.

Цената му ще бъде още по-достъпна, спрямо предходните представители на Snapdragon 6xx серията, като Snapdragon 632  и Snapdragon 665,  които струват $199 и $149, съобщава TheVerge. 

 

 

Бъдещите устройства с този чип ще могат да имат дисплеи с честота за опресняване на кадрите от 120 Hz. За първи път в тази серия виждаме поддръжка за запис на 4K HDR видео.

Това може да се каже и за 5G технологията, която досега бе само част от по-скъпите процесори на Qualcomm. Водещите производители могат да използват 192-мегапикселови камери в смартфоните с Qualcomm Snapdragon 690.

Премиерата на този процесор е важна част от стратегията на Qualcomm да доминира всеки един сегмент в пазара на смартфони. За нас потребителите това означава, че ще имаме достъп до по-атрактивни устройства с 5G от средния клас.

Масовото производство вече е стартирало, като първите модели с Qualcomm Snapdragon 690 ни очаква през второто тримесечие. Първите партньори на компанията, които ще използват процесора ще бъдат HMD Global, LG, Motorola, Sharp и TCL.

 

Oще от Digital: Конкуренцията между Qualcomm и MediaTek ще направи 5G смартфоните по-евтини