Въпреки усилията на водещите производители 5G технологията продължава да е достъпна предимно за най-скъпите смартфони на пазара. Анализаторите са убедени, че цената на устройствата ще намалява постепенно, но е необходимо време тази функция да е достъпна за повече хора. През следващите месеци ни очаква премиерата на голям брой бюджетни смартфони, които са оптимизирани за 5G мрежи.

Qualcomm са един от големите производители на хардуер за мобилни устройства, които имат амбициозни планове как да се възползват от популярността на технологията. Компанията вече представи 5-нанометровия Snapdragon 888, който ще намери място в най-добрите смартфони с Аndroid през 2021г. Успоредно с това Qualcomm очакват да имат силно присъствие и сред по-евтините модели, които предлагат 5G свързаност. 

Важно значение за стратегията им ще има Qualcomm Snapdragon 480 5G, който е най-евтиния процесор за смартфони с поддръжка на 5G създаван от компанията досега. По този начин Qualcomm ще позволи дори на най-евтините устройства да поддържат технологията през 2021г. 

 

 

Според официалните данни Qualcomm Snapdragon 480 5G разполага с X51 модем, който поддържа mmWave и Sub-6GHz честотите. Това означава, че хардуера може да работи в почти всяка една 5G мрежа в световен мащаб. Компанията обещава максимална скорост за даунлоуд на данни от 2.5Gbps, като при ъплоуд тази стойност е ограничена до 660 Mbps. 

Теоретичните пикови стойности за изтегляне на информация в LTE мрежи достигат до 800 Mbps. Най-достъпният процесор с 5G технологията на Qualcomm е произведен с 8-нанометрова технология, която гарантира със 100% по-висока производителност, в сравнение с предходната генерация, a именно Snapdragon 460.

Бъдещите устройства, които използват Snapdragon 480 ще поддържат и по-висока честота за опресняване на екрана. Опциите за свързване включват технологиите Bluetooth 5.1. Wi-Fi 6, както и Quick Charge 4+ стандарта, който гарантира бързи скорости за зареждане на смартфоните.

Все още не знаем кои ще бъдат първите устройтва със Snapdragon 480, но се очаква премиерата да е факт през първото тримесечие на 2021г.

 

Още от Digital: 5G смартфоните ще станат масови през 2023 г.